"Ubijeđen sam da Čavara neće izaći van ustavnih okvira"

Vijesti 19. jul 201810:16 > 10:17
N1

Ubijeđen sam da ni Čavara neće sebi dozvoliti luksuz da izađe van ustavnih okvira i da proba opstruirati usvjajanje jednog ovakog zakona, rekao je za N1 Jasenko Tufekčić, delegat u Domu naroda PFBiH iz SDA.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara zakazala je za danas sjednicu ovog doma. Pred delegatima danas Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Sjednicu zakazala predsjedavajuća Lidija Bradara iako to nije bilo izvjesno, a na zahtjev kluba Bošnjaka. Vaš komentar?

Predsjedavajuća Bradara je uradila stvari prema poslovniku s obzirom da su dvije trećine Kluba Bošnjaka tražile vanrednu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH kako bi se prevazišla kriza koja bi mogla uslijediti nakon izbora i da bi se implementirala presuda Ustavnog suda BiH. Logika je nalagala da se jedna ovaka sjednica zakaže. Možemo nagađati sam scenarij njenog odvijanja, ali mislim da će i Klub Hrvata, kao i svi ostali delegati koji učestvuju u sjednici Doma naroda prije svega koristiti institucije. Svi oni koji budu nezadovoljni prema poslovniku i Ustavu mogu se pozivati na vitalni nacionlani interes. Očekujem da će delegati iz Kluba Hrvata najvećim dijelom
prisustvovati današnjoj sjednici i da će vjerovatno koristiti svoje pravo povlačenja vitalnog nacionalnog interesa. Vjerovatno ćemo u samoj proceduri glasati odvojeno po klubovima i onda zajedno unutar samog Doma naroda. Želim naglasiti da očekujem pozitivan ishod, očekujem da ćemo izglasati ovaj zakon. Ukoliko bude poziv na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa tada će taj zakon ići prema Ustavnom sudu FBiH.

Šta ukoliko predsjednik Federacije Marinko Čavara iskoristi zakonske mehanizme i zakon bude usvojen, a ne bude objavljen u službenim novinama?

Ubijeđen sam da ni Čavara neće sebi dozvoliti luksuz da izađe van ustavnih okvira i da proba opstruirati usvjajanje jednog ovakog zakona.

Ukoliko se potegne za tim mehanizmima, šta će biti sa izmjenama Izbornog zakona na nivou BiH?

Svaki delegat i zastupnik danas mora biti svjestan činjenice važnosti donašenje ovog zakona. Znajući da nemamo regulisana ova pitanja možemo pasti u jednu vrstu procjepanakon oktobarskih izbora. Ubijeđena sam da ćemo do oktobarskih izbora imati rješenu ovu priču na zadovoljavajući način.

Moram naglasiti i u razgovoru sa Wigemarkom, a i unutar HDZ-a, postoje određene kritike na ponašanje zastupnika iz HNS-HDZ. Ne možete bojkotirati rad u Zastupničkom domu jer je on sačinje od zastupnik iz stranaka koji su birani na neposrednim izborima. Ne možete priču zaštite vitalnog nacionalnog interesa ili zaštitu stranačkog interesa provlačiti kroz Zastupnički dom. Sasvim je drugačija uloga Doma naroda. Hrvati bi se trebali držati pravila koja su postavljena i Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumom. Zato imamo Dom naroda, zato imamo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Praviti od Parlamenta FBiH dva Doma naroda, kako se ponaša HDZ u Zastupničkom domu, po meni je promašaj i greška. Nemate nijedno uporište da u Zastupničkom domu blokirate rad Parlamenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.