Optužnica protiv Kuzmanovića, Markočevića i Đukića

Vijesti 19. jul 201811:41 > 11:43
N1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dušana Kuzmanovića, zv.“Kuzmo“, rođenog 1955. godine u Tesliću, Predraga Markočevića, rođenog 1957. godine u Tesliću i Marinka Đukića, rođenog 1964. godine u Tesliću.

Trojica optuženih u svojstvu rukovodnog kadra SJB Teslić, a optuženi Dušan Kuzmanović je bio i član Kriznog štaba, terete se za zločine počinjene nad više desetina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića 1992. godine.

Optuženi se terete da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića i okoline, kao pripadnici rukovodnih policijskih struktura SJB Teslić i Kriznog štaba, postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih pripadnika policije iz sastava Stanice javne bezbjednosti Teslić, koji su zajedno sa pripadnicima vojno-policijske formacije „Miće“ i VRS Teslić, vršili napade i progone stanovništva u mjestima nastanjenim većinskim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji napadi i kasnija nezakonita zatočenja su rezultirali mučenjem, zlostavljanjem, premlaćivanjem i ubistvima više desetina žrtava sa područja Teslića i okoline, od kojih su neke žrtve pronađene i ekshumirane, a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Optuženi se terete za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.