Golubović: Trump je u reality showu

Vijesti 19. jul 201812:07 > 13:41
N1

Svojim radom i glasom obilježio je decenije radijskog i tv emitovanja. Karijeru je započeo 1969. na Radio Sarajevu kao spiker. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera, i na radiju i na televiziji. Rinko Golubović bio je gost Novog dana.

Golubović je kazao da živimo u jednom novom vremenu gdje cijeli svijet u roku od pet minuta sazna nešto.

Gledajući kako obrazlažete svoju stranicu i ovaj pregled štampe, naslove novina, to je već staro. Mi smo u jednom novom vremenu gdje cijeli svijet u roku od pet minuta sazna nešto. Nažalost, uglavnom nešto negativno, intrigantno ili vezano za neku ličnost, kao što je Trump. Vidite da on stalno pravi neka salta i politička i ekonomska. On je u reality showu, po mom mišljenju. Žao mi je ali to je trend u svijetu kada su u pitanju print mediji. Printani mediji više ne mogu aktuelnostima pratiti elektronske medije, uključujući ne samo portale, već i televiziju i radio. Mijenjaju fizionomiju ali ne uspijevaju promijeniti tiraž koji ide, dole, dole.

Da li je danas teže biti novinar ili je to bilo prije?

Dobar novinar mnogo teže je biti danas.

Zašto?

Vidite, par naslova koje ste iščitali, nešto za Trumpa, nešto za Thompsona, tim naslovom želite da privuičete čovjeka da napravi klik od koga će Google i ne znam ko još zaraditi nešto para. Čuli ste za presudu koju je Google dobio od Evropske komisije, mnogo puta se desi da vi imate vrlo privlačan naslov, kada kliknete ono što je naslov toga nemate u tekstu. To je nevjerovatno ali je tako. To vam je isto tako i u novinama. I novine prodaju naslovi i fotografije. Treba biti jako selektivan i nekoliko izvora potražiti da bi najzad napravili neki zaključak. Kad kažem da je teže mislim na to da danas imate jako puno lažnih vijesti, jako puno poluistinitih vijestii, podmetnutih malih stvarčica tako da mislim da je vama danas dosta teže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.