Bradara za N1: Na mene se ne može vršiti pritisak

Vijesti 19. jul 201817:46 > 18:05
N1

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara danas je za N1 objasnila šta se danas dešavalo u Parlamentu FBiH povodom vanredne sjednice.

Ja sam sjednicu zakazala na zahtjev 12 potpisa iz reda Kluba Bošnjaka, sazvana je u ponedjeljak. Tražili su od mene da bude vanredna sjednica. Mi smo jutros svi uredno došli, održani su klubovi, radna tijela i budući da je moja težnja da stalno na vrijeme počinjemo sjednice, ja sam se spustila u dvoranu i primjetila da gospodina Tufekčića nema. Čekali smo 15 minuta, da bi nam došli i rekli da se saziva Klub Bošnjaka. Poslije toga nismo dobili nikakvu informaciju“, kazala je Bradara.

Dodala je da je sjednicu trebalo danas održati i završiti priču.

Mi smo cijeli dan čekali ne bi bli došao neki glas od kolega iz Kluba Bošnjaka i kada su svi počeli gubiti strpljenje, ja sam sišla u dvoranu i konstatovala da nema kvoruma. Danas je trebalo završiti tu sjednicu i prestati pričati o tome da li je bilo političke volje kod onih koji su to u javnosti zagovarali“.

Tvrdnje da je sjednica zakazana pod pritiskom?

Ako ste pratili šta sam izjavljivala od trenutka kada je održana sjednica Zastupničkog doma, ja sam sve vrijeme tvrdila da ću zakazati sjednicu kada se za to steknu uvjeti. Ponudila sam nekoliko datuma, ali kolege iz Kluba Bošnjaka nisu bile raspoložene za te datume. U tim nekim nesporazuma došlo je do tog popisa i zahtjeva da sazovem sjednicu. Ja sam to uradila i sazvala sjednicu za danas. Nije bilo potrebe da se vrši pritisak jer sam sve vrijeme govorila da ću zakazati sjednicu. Oni koji mene poznaju znaju da se na mene ne može vršiti nikakav pritisak jer ono što radim, radim principijelno i dosljedno“, odgovorila je Bradara. 

Zahtjev za smjenu Puzigaće?

Zakon o izbornim jedinicama i popuni Doma naroda je vrlo specifičan u svojoj strukturi i namjeri. Prva ja i ostali koji prate znaju da je amandmanima na Ustav predviđena mogućnost da predjedavajući Doma može proglasiti neko pitanje od vitalnih nacionalnih interesa i da mu za to treba podrška predsjedatelja“, kazala je Bradara i dodala:

Kolega Puzigaća je samo mene podržao u tome da nešto što regulira određenu materiju i da se o tome treba Dom izjasniti. Mislim da je to odlična stvar i do sada to niko nije koristio što je bilo iznenađenje za mnoge. Drugi dio zakona koji se tiče popzune Doma naroda nije sukladan Ustavu niti Izbornom zakonu“.

Bradara je još dodala da postoje procedure u slučaju smjene određenih službenika.

“Mi imamo procedure koje predviđaju smjene određenih dužnosnika. Puno smo preživjeli toga otkako ja vodim Dom. Sve što donosimo donosimo u interesu građana i svih naroda u BiH. Pitanje je ko je uopšte podnio zahtjev za smjenu Puzigaće. Klub Srba je desetkovan, samo četiri poslanika su danas prisustvovala”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.