Sarajevo domaćin okupljanja 500 kršćanskih teologa

Vijesti 19. jul 201819:55 > 19:57
N1

Sarajevo će od 26. do 29. jula biti centar okupljanja kršćanskih teologa i etičara iz 80 zemalja svijeta. Glavna tema ovog okupljanja bit ce klimatske promjene i migrantska kriza. Konferencija je dobila unikatno ime "Kritično vrijeme za gradnju mostova: katolički teološki kodeks i etika današnjice".

“Naš posao je etika. Mi sagledavamo šta je dobro, a šta loše u ljudskom ophođenju kako s društvenog, tako i ličnog aspekta. Tako možemo da razgovaramo o okolištu, migrantima, jednakosti muškarca i žene, kao i o različitim problemima našeg društva. Ponekada su te stvari rješavane zakonom, a češće etikom. Etika na određen način vodi društvo ka mirnom suživotu i brine se da su svi uključeni. To je naš posao”, izjavio je pastor profesor James Keenan gostujući na N1 televiziji.

Keenan je glavni organizator ove konferencije.

Muslimani su “oni tamo”

N1: “Jako je interesantno, profesore, da 500 teologa, ali kršćana se okuplja u Sarajevu da raspravi migrantsku krizu. Mi znamo da su većina migranata i izbjeglica muslimani. Najveća migrantska kriza na svijetu je ona ratom zahvaćeni Bliski istok. Kako poslati tu poruku da nije važno koje ste vjere kako biste razgovarali o tim pitanjima? Da nije važno da li su oni muslimani, kršćani ili židovi ili bilo ko drugi?”

Keenan: “Mislim da je to odlično pitanje, razgovarati o migracijama u smislu prihvaćanja muslimana, to je kritično. Moje vjerovanje je da ćemo se baviti tim glavnim pitanjima svijeta, to su, očigledno, okoliš, zatim migracije, ali i islam na zapadu. To je jedna od odličnih stvari u vezi Sarajeva, možete sresti muslimane stalno, a drugačije je nego bilo kojem društvu gdje su muslimani “oni ljudi tamo” ili “ne još ovdje” ili slično, gdje su opisani na ignorantan način.”

Dodaje: “U mojoj zemlji imamo tendenciju da odstranimo ljude koji traže azil, mi razdvajamo porodice od njihove djece. To je užasno!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.