Skaka oštro osudio antisemitski ispad u Sarajevu i Tuzli

Vijesti 19. jul 201822:55 > 22:59
Grad Sarajevo

Grad Sarajevo oštro je osudio ispisivanje grafita uvrijedljivog sadržaja u objektima u kojima žive Jevreji, navodi se u saopštenju Gradske uprave Grada Sarajeva.

“Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najoštrije osuđuje ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u Sarajevu i Tuzli, na stambenim zgradama u kojima žive članovi Jevrejske zajednice. Građanke i građani Sarajeva decenijama njeguju različitost kultura a međureligijsko poštovanje Sarajevo je sačuvalo u najtežim vremenima”, navodi se u saopštenju.

“Uvjereni smo da je stav većine građana Sarajeva, da ovakvo djelovanje, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo”, naveli su u dopisu medijima iz Gradske uprave Sarajeva.

Također, gradonačelnik Abdulah Skaka i Gradska uprava pozvali su nadležne da otkriju počinioce, primjereno ih kazne te o tome obavijeste javnost.

Ranije se oglasila i Jevrejska zajednica BiH.

“Sa žaljenjem i ogorčenjem smo primili ovu vijest, svjesni da ovi incidenti neće narušiti dobrosusjedske odnose koje bosanskohercegovački Jevreji grade sa svojim sugrađanima drugih etničkih i vjerskih grupa. Apelujemo na nadležne organe da identifikuju i kazne počinioce u skladu sa zakonom”, saopćeno je iz Jevrejske zajednice BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.