Parović sposoban da prati suđenje za zločine u selu Kravice

Vijesti 20. jul 201810:57 > 11:02
N1

Nalaz Sudsko-psihijatrijskog odbora Medicinskog fakulteta predstavljen je danas u Višem sudu u Beogradu i u njemu se navodi da je optuženi Dragomir Parović za ratni zločin u mjestu Kravice 1995. godine, sposoban da prati tok suđenja.

Nalaz vještaka je tražen s obzirom da je Parović u maju prerezao sebi vene, zbog čega je bio hospitalizovan, a suđenje odlagano.

“Dragomir Parović sposoban je da razumije procesne radnje i posljedice, da li sam ili uz pomoć branioca da prati i prisustvuje suđenjima”, navodi se u nalazu koji je jučer, 18. jula stigao u sud.

Kako je utvrdio odbor on je “svjestan, orijentisan u svim pravcima, mišljenje i sjećanje je uredno”.

Advokat Vladimir Petronijević tražio je odlaganje procesa, kako bi se odbrana detaljnije upoznala sa vještačenjem, što je sud odbio.

Kako je navela predsedavajuća sudskog vijeća Mirjana Ilić, dokument je predočen i u njemu “jasno stoji da je Parović sposoban da prati suđenje”.

Nakon toga, suđenje je nastavljeno saslušanjem zaštićenog svjedoka, a javnost je isključena.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica u julu 1995. učestvovali u ubistvu preko 1.000 Bošnjaka.

Prema optužnici, osmorica okrivljenih na čelu sa prvooptuženim Nedeljkom Milidragovićem terete se za ubistvo 1.313 ljudi.

Suđenje je počelo 6. februara 2017. godine, a optuženi, koji se brane sa slobode, odbacili su navode optužnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.