Osuda napada na članove Jevrejske zajednice u BiH

Vijesti 20. jul 201812:30 > 12:32
Facebook

Mreža za izgradnju mira najoštrije osuđuje incidente zabilježene u Sarajevu i Tuzli sa stravičnim grafitima, ili u nekim slučajevima i fizičkim napadima na članove i članice Jevrejske zajednice u BiH.

Jevreji su dio BiH, njeno vezivno tkivo, ovdje su stoljećima. BiH je Jevrejima, ali i svima nama bila i jeste utočište, a Jevreji su svojim angažmanom uveliko doprinijeli razvoju zemlje.

Sjetimo se samo Isaka Samokovlije, Emerika Bluma, Oskara Danona, Laure Papo Bohoret, Daniela Ozme, ili danas Jakoba Fincija, Elija Taubera, Borisa Kožemjakina, ali i mnogih drugih. Svi oni su dali neizbrisiv pečat bh. društvu koji svakodnevno trebamo cijeniti i poštovati.

Jevreji su u Sarajevu prije Drugog svjetskog rata činili 16% stanovništva Sarajeva, ali veliki broj ih je stradao tokom holokausta. Stradanja koje je započelo grafitima, tučnjavom, paljenjem objekata, baš kao i u našem ratu. Zato je bitno opomenuti, ne dozvoliti ponavljanja istorije.

Bosna i Hercegovina je država sviju nas i tako je trebamo graditi, kao ravnopravnu državu svih naroda, građanki i građana, na osnovama multikulturalizma, slobode i jednakopravnosti, saopćeno je.