OHR za N1 o Dodikovim izjavama o ezanu

Vijesti 20. jul 201813:14 > 13:19
N1

Gostujući u emisiji Ćirilica koja se u BiH emituje na Alternativnoj televiziji, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik opisao je ezan, poziv sa džamije na molitvu, kao "arlaukanje".

“U ovoj zemlji ima previše provokativne i beskorisne retorike. Javne ličnosti, koje imaju odgovornost da doprinose miru i pomirenju, trebaju pažljivo i odgovorno birati svoje riječi te se uzdržati od netolerantnih komentara. Odgovornost leži prvenstveno na izabranim i vladinim dužnosnicima, kako je istaknuto u više uzastopnih izvještaja visokog predstavnika UN-u. Poruka je ista za sve: BiH je multietnička država u kojoj svi građani – pripadnici tri konstitutivna naroda i ostalih – žive i rade zajedno”, kazali su za N1 iz OHR-a.

Savjetnik reisul-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić je, komentarišući uvrede predsjednika RS-a Milorada Dodika na račun ezana, muslimanskog poziva na molitvu, poručio kako se IZBiH neće spuštati na Dodikov nivo, te da na ovakve uvrede prije svega trebaju reagovati državni organi u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je, osim što je vrijeđao ezan, izjavio kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su “zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.