Srednjoškolci iz Jajca dobitnici Max van der Stoel nagrade

Vijesti 20. jul 201814:48 > 14:52
N1

Srednjoškolci iz Jajca su dobitnici Max van der Stoel nagrade za 2018 godinu, čime je priznat njihov istaknuti rad i aktivizam kojim se spriječila dublja segregacija u školama u tom srednjobosanskom gradu kao i u ostatku zemlje, potvrđeno je iz OSCE-a.

Učenici su se usprotivili odluci kantonalnih vlasti iz ljeta 2016. godine koja je predviđala osnivanje nove škole koju bi pohađala samo bošnjačka djeca. Implementacija te odluke bi nastavila praksu segregacije na etničkim osnovama, poznatu kao “dvije škole pod jednim korvom”.

Žiri koji dodjeljuje nagradu je odluku donio jednoglasno, čime su odali priznanje za upornost, moralni autoritet i hrabrost učenika.

“Učenici iz Jajca su iskazali hrabrost da definiraju svoje vlastite potrebe i prioritete. Njihovo postignuće je uslijedilo nakon jednogodišnje bitke protiv dalje segregacije koja bi ih dodatno podijelila po etničkim osnovama. To je pobjeda bez presedana i zaslužuje da bude promovirana kao pozitivan primjer kako neformalne grupe sa ograničenim resursima mogu postignuti uspjeh tamo gdje su formalni kanali zakazali”, kazao je Međunarodni žiri kojim je predsjedavao Visoki Komesar OSCE-a za Nacionalne Manjine Lamberto Zannier.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.