Brojne reakcije na Dodikovu izjavu o ezanu

Vijesti 20. jul 201817:18 > 17:57
N1

Gostovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u emisiji Ćirilica, koju reemitira banjalučka Alternativna televizija, izaziva i danas brojne reakcije.

Dodik je, između ostalog, tada rekao da ezan sa džamija u Republici Srpskoj uznemirava Srbe. Osude na Dodikov istup stižu od dužnosnika Islamske zajednice, i međunarodnih organizacija. Zbog emisije Ćirilica, postupak protiv ATV-a pokrenula je Regulatona agencija za komunikacije.

Džamija Ferhadija – višestoljetni simbol Banjaluke. Izgrađena u 16. stoljeću, porušena 1993, obnovljena prije dvije godine. Ezan sa minareta ponovno poziva vjernike na molitvu.

No, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, gostujući u emisiji Ćirilica Happy televizije, kaže da ezan u 5 ujutro u Banjaluci uznemirava Srbe.

Dodikova izjava izazvala je brojne rekacije, ali i pritužbe Regulatornoj agenciji za komunikacije, koja je pokrenula postupak protiv ATV-a, koja je emisiju Ćirilica reemitovala od srbijanskog kanala Happy.

“Regulatorna agencija za komunikacije je primila nekoliko prigovora na emisiju “Ćirilica” koja je emitovana na Alternativnoj televiziji, te je u skladu sa svojim nadležnostima pokrenula postupak, o čijem će ishodu javnost biti blagovremeno obaviještena”, kaže Jovana Vučetić iz RAK-a.

Banjalučka Alternativna televizija, za sada, bez komentara. Portparol Islamske zajednice, Muhamed Jusić, govor Milorada Dodika nazvao je šovinizmom.

“Ovdje se radi o šovinizmu i govoru mržnje kakvom smo svjedočili pred početak agresije i genocida u BiH kada se stvarala atmosfera koja je između ostalog rezultirala rušenjem svih džamija na teritoriji koju su kontrolisale paravojne formacije bosanskih Srba i formacije iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Grčke”, ističe Jusić.

Novinar Mirnes Kovač Dodikov istup smatra govorom mržnje, i lošom porukom imamima i vjernicima u Republici Srpskoj.

“Smatram da je Dodik direktno odgovoran za sigurnost imama, objekata Islamske zajednice i vjernika koji posjećuju džamije. Ukoliko im se šta desi, treba da ga tuže”, kaže Kovač.

Američka ambasada podsjeća da je prioritet ove administracije poštivanje vjerskih sloboda.

“Svaka izjava koja promovira netrpeljivost ili govor mržnje je apsolutno neprihvatljiva i zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera od strane vlasti BiH. Takva retorika posebno je opasna kada je koriste izabrani dužnosnici i javne ličnosti”, saopćeno je iz Ambasade.

Osuda i iz OHR-a:

U ovoj zemlji ima previše provokativne i beskorisne retorike. Javne ličnosti, koje imaju odgovornost da doprinose miru i pomirenju, trebaju pažljivo i odgovorno birati svoje riječi te se uzdržati od netolerantnih komentara. Odgovornost leži prvenstveno na izabranim i vladinim dužnosnicima, kako je istaknuto u više uzastopnih izvještaja visokog predstavnika UN-u. Poruka je ista za sve: BiH je multietnička država u kojoj svi građani – pripadnici tri konstitutivna naroda i ostalih – žive i rade zajedno.“

Misija OSCE u BiH je za N1 saopštila da najoštrije osuđuje širenje netolerancije i sve izjave koje bi mogle poticati nacionalnu i vjersku mržnju. Ovakve izjave mogu narušiti odnose u zajednici. Javni zvaničnici imaju odgovornost da stvore pozitivnu društvenu klimu. Ovo čini suprotno, zaključuju u OSCE-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.