Tužbi mnogo, odgovora malo: Građani žele puni povrat novca

Vijesti 20. jul 201817:35 > 19:43
N1

Grupa građana iz Bosne I Hercegovine koji su, kako navode, prevareni od online servisa za prodaju CityDeala, te bili uskraćeni za putovanje u Antaliju, nisu uspjeli postignuti dogovor sa ovom kompanijom, te su najavili zajedničku tužbu.

Advokat kompanije CityDeal navodi da su oni i sami prevareni, i to od njemačke turističke agencije Joytrip Hollidays, protiv koje su pokrenuli dvije tužbe. Tužbi je mnogo a odgovora malo, te neki od obeštećenih građana još ne znaju da li će i kada dobiti potpun povrat novca na putovanje na koje nisu otišli.

Agonija za desetine obeštećenih građana iz Bosne i Hercegovine, kojima je san o godišnjem odmoru zamijenila java ispunjena prevarama i tužbama, se nastavlja. Kako navode, dogovor oko potpune refundacije novca uplaćenog za putovanje u Antaliju sa online servisom za prodaju City Deal – nisu postigli. Umjesto odgovora, po koje su danas došli u prostorije pomenute kompanije, kažu, dočekali su ih opravdanja ali i neljubaznost.

“Nisu nas primili, došao je zaštitar i zamolio da izađemo iz prostorije. Razgovarao je naš grupni advokat i njihov advokat . Rekli su advokatu isto što i nama. Znači, najvjerovatnije da idemo dalje. Mi samo pristajemo na to da se vrati kompletan iznos. Samo ta solucija i ništa drugo”, kaže Sanela Šišić.

Advokat kompanije City Deal, Mak Radičić, navodi kako su oni i sami prevareni, i to od strane njemačke turističke agencije Joytrip Hollidays, protiv koje su pokrenuli dvije tužbe. Unatoč sličnim problemima koje je prije svega nekoliko mjeseci imala kompanija Ekupon sa ovom turističkom agencijom, iz City Deala navode kako su do sada 4 godine poslovne suradnje sa njima, i vlasnicom agencije Maggie Schubert, perfektno funkcionisale.

“Problem je nastao kada se prošli petak, nakon što smo poslali upite vezane za naredne grupe koje su trebale da se organizuju, ona je nama rekla da je novac vratila i onda je nestala sva komunikacija”, tvrdi Radičić.

Također, naglašavaju da su sa velikim brojem obeštećenih kupaca već dogovorili način refundacije. Ipak, oni koji su danas došli u prostorije City Deala, navode kako nije postignut adekvatan dogovor. Kako navode, rečeno im je kako moguće refundirati samo dio novca, ali da su njihovi troškovi sa doplatama za dodatne aranžamane, koje su kupili prema instrukcijama City Deala – mnogo veći.

“Platili smo 1340 KM direktno na City Dealov račun i još 240 eura na Joytrip Hollidays. Do sada smo koristili njihove kupone, sve je bilo uredno, međutim ja vjerujem da je to bila priprema za neku veću prevaru”, ističe Denisa Ćehajić.

Kupci naglašavaju da prema Zakonu o zaštiti potrošača da odgovornost za štetu zajednički snosi organizator putovanja i posrednik u organizaciji putovanja. Također, u mailu koji je City Deal poslao jednom od kupaca ovog kupona, navodi se da “u najgorem slučaju, u koliko bi eventualno došlo do otkazivanja putovanja, novac će zasigurno biti vraćen”. Danas, na tu tvrdnju City Deal nema odgovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.