Milan Dunović za N1: Puzigaća najveći Hrvat među Srbima

Vijesti 20. jul 201818:14 > 18:18
N1

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH za N1 je komentarisao dešavanja sa sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je izazvala mnoštvo reakcija, kazavši da je Drago Puzigaća iz SNSD-a, kao čovjek iz SNSD-a pokazao da je najveći Hrvat među Srbima.

“U BiH je sve ono što postaje uobičajeno proglasimo da je normalno. Daleko je od normalnog. Mnoge stvari se dešavaju zbog miksa neznanja i loših namjera. Loše namjere su krenule od koalicije HDZ – SNSD, a količinu neznanja su vidjeli mediji nakon početka pauze. Novinari su pokušali dobiti informaciju šta se dešava, većina nikada nije pročitala Poslovnik, što implicira da nisu pročitali Ustav FBiH. U državi gdje izbori trebaju biti za tri mjeseca, imamo delegate koji ne znaju da rade svoj posao”, kazao je Dunović.

Podsjećamo, sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH počela je sa četiri sata zakašnjenja, a završena je za pet minuta, bez kvorima, sa 15 delegata. Klub Srba je pokrenuo zahtjev za smjenu Drage Puzigaće.

Dunović je kazao da su primanja delegata ista kao i zastupnika, a iznose blizu 2.500 KM, plus 630 KM paušala, a ako se radi o delegatu koji nije iz Sarajeva (a većina nije) – na taj iznos ide dodatni novac za odvojeni život i troškove – što na koncu iznosi blizu ili preko 4.000 KM.

“A nisu pročitali nijednu knjigu koju moraju znati”, dodao je Dunović.

“Velika količina nerada, neznanja. Pored toga, desilo se nešto drugo. Praktično – zloupotreba pokretanja vitalnog nacionalnog interesa, odnosno vitalnog etničkog interesa. Tako bi trebali ga zvati. Drago Puzigaća, kao čovjek iz SNSD-a, je pokazao da je najveći Hrvat među Srbima. Potpisao je sa Lidijom Bradarom zahtjev za povredu vitalnog nacionalnog interesa, pokrenuo zahtjev za povredu vitalnog nacionalnog interesa članova HDZ-a. Interesi hrvatskog naroda ovim prijedlogom zakona nisu ni u kom slučaju povrijeđeni”, poručio je Dunović komentarišući Prijedlog zakon o izbornim jedinicama.

“Zakon daje mogućnost svim građanima i konstitutivnim narodima i iz reda ostalih da budu birani. HDZ želi da oduzme pravo Hrvatima u Sarajevu, Tuzli, Goraždu, Bihaću. HDZ i HNS smatraju da Hrvat iz Sarajeva nije Hrvat. Paralelno, Bošnjak iz Stoca ili Mostara nije Bošnjak i da on ne smije biti delegiran u Domu naroda”, kazao je Dunović.

“HDZ govori o izboru člana Predsjedništva, to apsolutno nije spomenuto u presudi po apelaciji Bože Ljubića. Prijedlog zakona o izbornim jedinicama je u skladu sa Ustavom FBiH”, kazao je Dunović.

On je rekao da “slučaj Drago Puzigaća” datira još od 2015. godine.

“Tada su lideri SDA i HDZ pozivali na moju ostavku. Nisam htio ni na koji način dozvoliti ulazak u vlast SNSD-a u FBiH. Nemam problem da me tuže. SNSD je opcija koja radi na destrukciji BiH. Ja kao neko ko voli BiH, dokle dišem ne bih to dozvolio”.

“2016. godine se dešava slučaj Drago Puzigaća. Kaop član SNSD-a je izabran glasovima SDA, HDZ i SBB. Tada sam se vratio na ovu situaciju, kada sam rekao da to ne bih dozvolio. Jučer se desilo to da je demonstrirana moć koalicije HDZ i SNSD potpisom Puzigaće. Napravljena je blokada koja može biti dalekosežna. Rukovodstvo SDA su tada očekivali da će član SNSD-a da glasa po savjesti u interesu BiH. Ja nikada nisam imao tu zabludu. Da su imali argumente ne bi dozvolili njegov izbor”, poručio je Dunović.

On je tokom gostovanja na N1 kazao da ako HDZ smatra da je povrijeđen vitalni nacionalni interes – zašto onda izbjegavaju instituciju Ustavnog suda. Tvrdi da je to jer žele da obore Zakon o izbornim jedinicama.

Hoće li doći do smjene Puzigaće?

“Najveći Hrvat među Srbima, zato je bila izjava Bradare. Klub Srba je ovlašten da pokrene smjenu. On dolazi iz reda srpskog naroda, Klub Srba zahtjeva smjenu natpolovičnom većinom Doma naroda. Izglasa se novi i onda se može ponovo pokrenuti inicijativa. On je ovo potpisao prije sjednice, to je mala pravna začkoljica. Nije sačekao da se usvoji dnevni red”, pojasnio je Milan Dunović za N1.

Srž problema, prema njegovim riječima, jeste to što on sjedi u rukovodstvu Doma naroda gdje SNSD nema većinu.

“Zašto je SNSD u vlasti? Ako SDA i HDZ smatraju da to treba biti SNSD – dolazimo do ovoga, naknadnom pameću smjenjujemo Puzigaću. Ta naknadna pamet je SDA, dvije godine ga podržavaju”, poručio je.

Tvrdi da nakon događaja od 19. jula ne postoji građanin BiH kojem nije jasno da su HDZ i SNSD u koaliciji, a da je SDA dala moć osovini Dodik – Čović.

“Da zaustave procese u FBIH i generalno na nivou BiH po pitanju Izbornog zakona. Ako Dodik i Čović uđu u Predsjedništvo – imat ćem demonstraciju njihove sile”, poručio je Dunović.

Kazao je da je izvodivo da se Zakon o izbornim jedinicama usvoji do izbora, te da HDZ-u nije oduzeta mogućnost ocjene vitalnog nacionalnog interesa, ali da Ustavni sud FBiH daje konačnu riječ.

On je inače član Demokratske fronte, i za N1 je kazao da ta opcija nije “društvo jednog lica”, kako je često nazivaju u javnosti zbog lidera Željke Komšića.

Ocijenio je kako je ta stranka interesantna javnosti jer se kod njih sve radi transparentnije – te da kada god neko iz lijevog spektra stranak napravi neki potez, od toga se pravi vijesti, dok su slični potezi u nacionalnim strankama – uobičajeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.