Antisemitske poruke iznenadile stanare u Sarajevu i Tuzli

Vijesti 20. jul 201818:20 > 19:17
N1

Antisemitske poruke iznenadile su stanare objekata u Sarajevu i u Tuzli. Slučajno ili ne - u objektima u kojima žive upravo bosanskohercegovački Jevreji. Također, slučajno ili ne, poruke su se u dva grada pojavile gotovo simultano. Članovi Jevrejske zajednice poručuju da su bijesni i razočarani, a oštre osude stižu sa svih strana.

Hazan Jevjrejske opštine Igor Kožemjakin odmah je reagovao:

“Ja kao duhovni lider Jevrejske opštine Sarajevo sam bio zgranut kada sam dobio poziv od člana naše zajednice kada mu se desilo. Smatrao sam da ne smijemo ostati nijemi na takve izljeve fašizma koji se dešavaju u našem društvu. / Ljudi nas poznaju, znaju da mi ovdje ne kujemo nikakve teorije zavjere, već pokušavamo da u ovim turbulentnim vremenima preživimo kao i drugi građani BiH, što je izuzetno teško.”

No ovo nije usamljen slučaj. Indikativno je da se slično dogodilo i Tuzli, gdje je također u zgradi gdje živi članica Jevrejske zajednice u BiH osvanuo grafit sa kukastim križom.

Marina Rajner, predsjednica Jevrejske opštine u Tuzli zatekla je, kaže, dva kukastva križa u zgradi u kojoj živi. (gfx slika koju mi je poslala)

“Ja inače hodam tako da baš i ne gledam lijevo-desno, nego vidim samo ono što me “udari u glavi”, poput tog što je bio flomasterom napisan na staklenim vratima. Pod tim simbolom su ubijeni toliki ljudi, moji preci…Ako je to zbog predizbornih dešavanja, ružno je… Ružno je udariti na narod koji je malobrojan, ali je najranjiviji što se toga tiče”, kaže Rajner.

Oštre osude stižu od gradonačelnika – “evropskog Jeruzalema” i “grada soli”:

“Naša poruka iz uloge grada Sarajeva je da ne živimo jedni pored drugih, nego jedni sa drugima već stotinama godina. Mislim da nas ovakve stvari ne smiju obeshrabriti i da moramo biti i ostati ono što jesmo”, poručuje Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva,

Ja sam saznao danas za taj užasan čin. Razgovat ću sa gospođom Marinom. Takve stvari mora prijaviti odmah policiji i meni. Kao gradonačelnik Tuzle, grada antifašizma, naravno da najopštrije osuđujem ovaj čin”, kategoričan je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

MUP Kantona Sarajevo uviđaj izvršio po prijavi jednog stanara. Tuzlanska policija nije bila obaviještena. Identifikovan autor antisemitskih poruka mogao bi platiti do 1,500 maraka kazne.

“Sankcija za ispisivanje grafita je od 150 do 450 KM, ali od 500 do 1 500 je za one koji vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana”, pojašnjava Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS.

Pitanje je ko će platiti kaznu. Počinioci – nepoznati. Grafiti – do sad uklonjeni, ali ne i ožiljci koje su ostavili. Antisemitske poruke ispisali su pojedinci, slučajno ili ne, u dva velika grada BiH. Jednom, sa dugom antifašističkom tradiciojom i drugom koji je zbog mozaika vjera i kultura ponio nadimak “evropski Jerusalem”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.