Sezona se zahuktava: Turisti oduševljeni Sarajevom (VIDEO)

Vijesti 20. jul 201818:38 > 19:49
N1

Baščaršija. Staro jezgro Sarajeva. Lijepo vrijeme ali i brojni turisti. Oduševljeni gradom ali i ljudima.

“Ovo je prvi put da smo u Sarajevu i ostajemo ovdje četiri dana. Trudimo se upoznati grad sa svih aspekata. Sve je prelijepo. Sada ćemo ići na brda, a bili smo u centru gdje smo upoznali lokalce. Svi su bili jako susretljivi i nevjerovatno je kako svi odlično govore enegleski”, kazala je turistkinja iz Italije.

“Ovdje smo od jučer i, nažalost, ostajemo samo dva dana. Grad mi se veoma dopada i oduvijek sam sanjala da dođem u Sarajevo, vidim taj predivni grad. Do sada je sve lijepo, a nakon Sarajeva idemo u Mostar”, kazala je turistkinja iz Švedske.

“Tek smo stigli, nismo uspjeli vidjeti mnogo, osim Vijećnice. Ostajemo ovdje samo jedan dan, tako da je teško reći šta nam se sviđa najviše. Meni se sviđaju planine”, poručuje turista iz Poljske.

“Jutros smo posjetili ratni tunel i doista nas je impresionirao, jer imamo prijatelje koji su upravo kroz tunel došli u Holandiju, tako da nas je ta priča oko tunela jako intrigirala”, kazala je turistkinja iz Holandije.

Ima i onih koji su davno otišli iz BiH, ali se uvijek rado vrate. Porodica Obratov prije 25 godina je otišla sa Balkana, kažu kako im nedostaje neposrednost i gostoljubivost ljudi.

“To je kuća, silom prilika smo otišli tamo ali se uvijek rado vraćamo pored toga što nam se sviđa je hrana normalno koja nam najviše nedostaje i fudbalske utakmice”, rekao je Vladan Obratov.

Osim kulturno-istorijskog naslijeđa, tradicionalna gostoljubivost je nešto što oduševljava skoro sve strane turiste i nešto što rado ističu.Građani BiH kažu kako im je drago što vide turiste iz cijelog svijeta ali ističu kako se još mnogo treba uraditi kako bi se privukao još veći broj turista.

“Pa trebalo bi više, evo sad sam išao gore na Trebević , treba oznaka za kretanje, ovi koji ne znaju recimo ja znam staro Sarajevo, Stari grad znam sve ulice ali oni koji dođu trebaju oznake”;

– “Što se tiče turista , treba ih na neki način locirati van Sarajeva jer šta znači locirati, sva ona izletišta i sve ono što nudi Sarajevo mimo same jezgre grada to treba aktivirati što je moguće više”, poručili su.

Prema podacima turističke zajednice KS u posljednja tri mjeseca ove godine Sarajevo je posjetilo 162.784 turista što je povećanje za 19 posto u odnosu na prošlu godinu. Kažu kako najviše turista očekuju u periodu SFF-a.

A iz organizacije SFF-a ističu da su posljednje pripreme u punom jeku kako bi sve bilo spremno za najveću regionalnu filmsku smotru. Ako pogledamo smještajne kapacitete upravo u periodu SFF većina je popunjena. I ne samo zbog festivala dolaze jer kažu u Sarajevu se Istok susreće sa Zapadom, planine sa gradom, a tradicija sa modernim.

Turisti iz cijelog svijeta rado dolaze u BiH ali i Sarajevo. Ono što im se najviše sviđa u Sarajevu jeste staro jezgro grada, jer prema njihovim riječima, ima dušu i odiše multikulturalnošću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.