Bajrović: Oružje iz BiH kod Al Qaede – deplasirana priča

Vijesti 22. jul 201816:05 > 16:10
N1

Tvrdnje britanskog novinara Roberta Fiska da je u sirijskom Aleppu našao dokaze da je bh. naoružanje koje je prodano Saudijskoj Arabiji završilo u rukama Fronta Al-Nusrah odnosno Al-Qaede u Bosni i Hercegovini izazivaju dvojake reakcije.

Dok predstavnici vlasti tek čekaju da dobiju informacije i pokrenu eventualnu istragu, nekadašnji federalni resorni ministar Reuf Bajrović tvrdi da su ovakve priče dio propagande.

Bajrović u razgovoru za N1 kaže kako smatra da su ovi članci napisani u lošoj namjeri.

“Mislim da je ovdje u pitanju propagandista Assadovog režima. Dakle, autor Robert Fisk je čovjek koji je dio mašinerije Bashara Al-Assada i kao što znate Bashar Al-Assad je odgovoran za stvaranje ISIS-a i ovo je pokušaj da se ustvari priča o naoružanju ISIS-a skrene u pravcu drugih zemalja koje su možda i dijelom odgovore za naoružavanje neke od tih grupa. Međutim, ISIS ima oružje širom svijeta. Dakle, priča o bosanskom naoružanju je potpuno deplasirana. Ne možemo mi kao zemlja biti odgovorni za to šta rade zemlje koje legalno kupe oružje od nas ili od neke druge zemlje”, kaže Bajrović.

Bajrović u ovakom medijskom djelovanju vidi i dijelom nastojanje da se BiH uvuče u geopolitičku borbu koja se vodi između Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država.

“Oružje o kojem govori gospodin Fisk je izvezeno sasvim legalno i ponavljam da nema nikakve konkretne odgovornosti Bosne i Hercegovine u ovom konkretnom slučaju. Oružje o kojem se govori je došlo do krajnjeg korisnika u skladu sa domaćim i svjetskim propisima. Zemlje Zapada također izvoze oružje Saudijskoj Arabiji, izvozi i Rusiju, izvoze i Srbija i Hrvatska, tako da ovo nema nikakve veze s bilo čim što je Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina ima drugi problem, a to je problem uvoza oružja. Vidjeli ste da je MUP Republike Srpske zahvaljujući potpisu jedne osobe u Ministarstvu vanjske trgovine uspio da uveze ogromnu količinu pušaka koje su nesrazmjerne realnim potrebama i to je ono čime se treba Bosna i Hercegovina pozabaviti”, zaključuje Bajrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.