Reakcije na pisanje Independenta o bh. oružju u Siriji

Vijesti 22. jul 201818:22 > 18:32
N1

Tvrdnje britanskog Independenta, o izvozu bh. naoružanja u Saudijsku Arabiju, a koje je navodno završilo u Siriji, izazivaju dvojake reakcije. Dok jedni smatraju da je to pitanje za istrage i dio propagande, drugi smatraju da se i tvrdnje novinara istraživača, moraju shvatiti ozbiljno u predizbornom periodu.

Robert Fisk koji je boravio u Bosni i Hercegovini i Srbiji, tvrdi da je vidio dokaze o prisustvu naoružanja iz Bosne i Hercegovine u Siriji. Također tvrdi da je dobio potvrdu od ljudi u Bosni i Hercegovini kako je to naoružanje stvarno i isporučeno u Saudijsku Arabiju.

“Pet stotina minobacača je masivna pošiljka oružja – većina evropskih armija nema toliku količinu u svom inventaru i čini se da su neki od njih završili u rukama islamističkog Al-Nusrah Fronta/Al-Qaide koji su se borili protiv Bašara Al-Assada samo šest mjeseci nakon što su isporučeni iz Bosne koja je udaljena 1200 milja”, napisao je Robert Fisk.

Jedini predstavnik bh. vlasti je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak koji je jučer poslao diplomatsku poruku da će ako bude potvrde o prisustvu oružja naši organi provesti istragu.

“Ako se utvrdi da je to tačno mora se provesti istraga, jer su kod nas procedure jasne. Za svaki komad oružja, ako je izvezen legalno, tačno postoji dokumentacija i put i može se utvrditi kako je došao tamo. Ako je tačno ono što smo vidjeli u medijima onda se mora provesti istraga”, poručio je Igor Crnadak.

Priča o bosanskom naoružanju je potpuno deplasirana, ne može BiH biti odgovorna za ono što rade druge zemlje koje legalno kupe oružje poručuje bivši resorni ministar.

“Mislim da su ovi članci napisani u jednoj veoma lošoj vjeri. Mislim da je ovdje u pitanju propagandista Assadovog režima. Autor Robert Fisk je dio mašinerije Bašara Al-Assada. Kao što znate Bašar Al-Assad je odgovoran za stvaranje ISIS-a i ovo je ustvari pokušaj da se priča o naoružavanju ISIS-a skrene u pravcu drugih zemalja”, stav je Reufa Bajrovića, bivšeg ministra industrije FBiH.

Nešto drugačiji pogled dolazi iz kruga struke gdje se tvrdi da je ovo dio upozorenja za ono što bi se eventualno moglo desiti u narednom periodu.

“Ipak, ovaj segement istraživačkog novinarstva i navodi koji dolaze bez obzira da li oni bili ozbiljni ili u nekom srednjem nivou imaju svoju težinu. To je još jedan od segmenata kako bi se ukazalo da u ovom prostoru osim deklarativnih političko-sigurnosnih prijetnji postoji jedna dobra baza za eventualno imati problematičnu situaciju ako bi u tom segmentu došlo do nekih neželjenih incidenata u Bosni i Hercegovni prije ili poslije izbora”, poruka je Jasmina Ahića, stručnjaka za sigurnost.

Bajrović i Ahić obojica misle da je ovo dio nastavka geopolitičkih igara koje se igraju ne samo oko Bosne i Hercegovine nego i oko regiona Zapadnog Balkana te da će se vjerovatno nastaviti u budućnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.