Predsjedništvo BiH ne ide na kolektivni godišnji odmor

Vijesti 23. jul 201816:21 > 19:35
Anadolija

U izbornoj godini ni tokom ovog ljeta neće biti mnogo prostora za odmor političara i izabranih zvaničnika. Tako nam je rečeno u većini državnim i entitetskim institucijama.

Državno Predsjedništvo najvjerovatnije neće odmarati ni u avgustu, Vijeće ministara će na odmoru biti dvije sedmice, a poslanici Narodne skupštine Republike Srpske radit će i u osmom mjesecu.

Krajem sedmog mjeseca radno u institucijama na svim razinama vlasti. Vijeće ministara ponovno zasjeda sutra. Pred ministrima, opet, Informacija o migrantskoj krizi i niz ugovora o financiranju, između ostalog, nastavka izgradnje Koridora Pet Ce. Prema našim saznanjima, i veći dio avgusta državni ministri će raditi, na odmor će u drugoj polivini osmog mjeseca. A posla neće nedostajati.

“Trenutno smo u fazi pripreme odgovora na dopunska pitanja, poslije čega ćemo kompletirati Upitnik, kao jedan od ključnih uvjeta za naš najvažniji cilj, a to je pozitivno mišljenje i dobivanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Denis Zvizdić, PredsjedavajućiVijeća ministara BiH

U državnom Parlamentu radno još ove sedmice. U četvrtak se nastavlja sjednica Zastupničkog doma, koja je ranije prekinuta na žučnoj raspravi o smanjenju akciza, prijedlog SDS-a.

“Prvo da pređemo ovu stepenicu. Kad pređemo ovu stepenicu, vjerujem da ćemo onda lakše preći drugu stepenicu”, istakla je Aleksandra Pandurević, SDS.

“Akcize ne bi smjele da budu politički poligon. Svaki mjesec da se smanjuju ili povećavaju, u odnosu na političku situaciju ili procjenu neke političke partije”, stav je Amira Fazlića, SDA.

Federalni Dom naroda u fokusu je javnosti, nakon burne polemike oko izbornih jedinica, i zahtjeva za smjenu Drage Puzigaće.

“Ono što je zanimljivo za ove neke funkcije u Federaciji. Jednostavno, ne znamo koliko su te funkcije bitne, dok oni ne počnu opstruirarati”, naglasila je Ivana Marić, politički analitičar.

Narodna skupština Republike Srpske planira raditi i u avgustu, za kada je zakazana Posebna sjednica o Srebrenici.

Ono što je urađeno do sada, ili događaji koji će uslijediti, nije mnogo utjecalo na boljitak građana, smatra novinar Ranko Mavrak.

“Cinici bi rekli da bi bilo najbolje da oni uopće ne dolaze na posao, jer rade samo štetu. A ono što je osjećaj svakog čovjeka koji živi ovdje je da nema boljitka”, kazao je Ranko Mavrak.

Prema saznanjima N1, Predsjedništvo BiH ove godine neće na kolektivni godišnji odmor. Nova sjednica, kako nam je rečeno, najvjerovatnije će biti održana 1. avgusta.

Aktualnim sazivima vlasti na svim razinama u BiH polako ističe vrijeme. Ponestalo je manevarskog prostora da nadoknade propušteno. No, vremena će itekako biti da se zahukta predizborna kampanja, u septembru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.