Stoji, prkosi i priča svoje vjekovne priče

N1

Stari most u Mostaru, sagrađen je sredinom 16 vijeka, po naredbi Sulejmana veličanstvenog. Simbol Mostara, srušen u jesen 1993., obnovljen u julu 2004., postao je simbol stradanja, ali i spajanja grada na Neretvi.

Raspona skoro 29 metara, sa lukom visine 21 metar i širine 4 i po metra, mostarski Stari most je u ljetnim danima 1566. dobio svoj prepoznatljiv izgled od ruku dubrovačkih i majstora iz Popova polja. O Starom mostu pričane su brojne legende, pisane pjesme. Legenda kaže i da njegov autor, Hajrudin nikada nije vidio svoje dijelo, pa se kao izvođač gradnje spominje Mehmed Karađoz. Za most kažu da predstavlja život. Stari Most ispričao je mnoge priče, sa njega su skakali mnogi skakači. Ipak, u novembru 1993. doživio je tragičnu sudbinu. Srušen je tokom rata u novembru 1993.

Simbol Mostara, nestao je u Neretvi, tačno u 10:16 minuta. Pojedini Mostarci su tada govorili da je njegovim nestankom, nestao i dio njih. No, ono što se poruši, može i da se obnovi.

Obnova Starog mosta počela je izvlačenjem kamenih blokova iz Neretve.

U julu 2014. most je obnovljen. Godinu dana kasnije uvršten je na UNESCO-ovu listu zaštićenih svjetskih baština. I danas stoji, prkosi i priča svoje vjekovne priče.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.