Potez Munire Subašić "okidač" za zahtjev Milorada Dodika

Vijesti 23. jul 201820:04 > 20:14
N1

Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine biće predmet razmatranja na posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpska 14. avgusta, odlučio je danas kolegijum NSRS-a. Zahtjev za sjednicu uputio je entitetski predsjednik Milorad Dodik. Opozicija poručuje nije slučajno dva mjeseca pred izbore.

Predaja spiska sa 22.000 imena, koja se nalaze i u Izvještaju Komisije Vlade RS o događajima u Srebrenici, njemačkom tužioci povod je Miloradu Dodiku da traži posebnu sjednicu entitetskog parlamenta. Izvještaj o događajima u Srebrenici je donesen 2004. i prema mišljenju Dodika, koji će na sjednici imati uvodnu riječ, izmanipulisan je na štetu Srba.

“Zaključak Kolegijuma NSRS je i da se na tu sjednicu pozovu akteri tadašnjih zbivanja, predsjednik Vlade u tom sazivu, predsjednik ili član koji je na tome radio i da se obrate Narodnoj skupštini sa svojim viđenjem tih stavova sa ove vremenske distance”, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Poslanici Koalicije “Domovina” smatraju da se parlament ne treba baviti Izvještajem poslije kojeg je uslijedio niz pravosnažnih presuda koje su dale karakteristiku genocida.

“Želim da naglasim da ja smatram da se ovdje svi previše bavimo populizom da u Srebrenici živi jedva 800 ljudi i Bošnjaka i Srba i da je to mjesto prepušteno samo sebi i mislim da se mi time trebamo baviti u budućnosti”, ističe Admir Čavka, šef Koalicije “Domovina”.

Vlada, koja je i usvojila Izvještaj na osnovu obavezujuće presude Doma za ljudska prava, može i treba da ga mijenja, a ne Narodna Skupština, smatra Dragan Čavić koji je u vrijeme donošenje Izvještaja bio predsjednik RS.

“Da je vrijeme da se dostave nove činjenice, ali one koje su potpuno dokazane i da se one iskoriste radi dopune izvještaja – apsolutno mislim da je za to vrijeme. Takođe smatram da je vrijeme da se ova tačka skine sa dnevnog reda unutrašnjo-političkih prepucavanja jer je to potpuno suvišno, posebno ne u izbornoj godini”, smatra Dragan Čavić, predsjednik NDP.

Tadašnja vlast je, kaže Čavić, bila pod pritiskom međunarodnih predstavnika.

Ukoliko postoje nove činjenice ovim pitanjem se treba baviti Vlada koja ima legitimno i diskreciono pravo da Izvještaj iz 2004. godine stavi van snage, smatra lider SDS-a.

“Republički centar za istraživanje ratnih dešavanja je sve godine znao za neke nove činjenice i da su sve ove godine ćutali, a okidač je bila Munira dva mjeseca pred izbore”, tvrdi Vukota Govedarica, predsjednik SDS.

Govedarica podsjeća vladajuće da Vijeće naroda ima pravo na dneveni red staviti svaki akt koji usvoji Narodna Skupština. Očekuje, kaže, da stav sa posebne sjednice bude predmet vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka i u krajnjem slučaju završi na Ustavnom sudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.