Denis, Zoran, Duško i Alexis otvorili vrata u budućnost

Vijesti 23. jul 201822:00 > 22:21
FENA/Mario Obrdalj

Mostar danas obilježava obljetnicu obnove Starog mosta. U gradu na Neretvi večeras je potpisana i "Mostarska povelja mira", a premijeri Makedonije, Grčke, Crne Gore i predsjedavajući Vijeća ministara BiH u znak mira bacili su i cvijeće u Neretvu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je novinarima izrazio zadovoljstvo zbog dolaska tri premijera.

“Zoran, Duško i Tsipras su me obradovali, premijer Grčke se morao vratiti zbog požara kod Atine. Naše večerašnje druženja predstavlja poruku mira, stabilnosti, uvažavanja i međususjedske saradnje. Ovo je otvaranje još jednih vrata u budućnost, budućnost za mlade generacije i za prosperitet BiH i kompletnog regiona Zapadnog Balkana”, zaključio je Zvizdić.

Njegov kolega iz Makedonije, Zoran Zaev je drugu godinu za redom u Mostaru. Sastanak na današnji datum vidi kao jednu velik usimboliku.

“Naše prisustvo ispred obnovljenog Starog mosta šalje poruku da smo spremni da u praksi primjenimo simboliku mosta i da na prošlosti gradimo budućnost, što i radimo. Naprijed idemo zajedno kao lideri država regiona, ka Evropi i svijetu, za dobro svih naših građana”, poručio je makedonski premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je ocijenio kako je pređen dug put od onog dana prije 25 godina kada je srušen simbol grada na Neretvi.

“Stojeći kraj Starog mosta, u ovom divnom gradu, čiju godišnjicu obnove obilježavamo, ne mogu da izbjegnem pomiješana osjećanja zbog tereta prošlosti i svijesti o ljudskoj patnji i izdržiljosti, ali istovremeno nade i vjere u budućnost. Na Zapadnom Balkanu smo prešli dug put i napredak je neosporan u odnosu na onaj dan prije 25 godina kada je most star skoro pet vijekova srušen u trenu. Sada je on simbol obnove i spajanja”, kazao je crnogorski premijer.

Grčki premijer Alexis Tsipras skratio je posjetu Bosni i Hercegovini i vratio se u Atinu, gdje veliki šumski požar bjesni u blizini prijestonice.

Na Starom mostu bio je i nekadašnji sudija Haškog suda i budući nasljednik Theodora Merona na čelu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, Carmel Agius koji je, također, s mosta bacio cvijeće u Neretvu. Njegov boravak u Mostaru držan je u tajnosti iz sigurnosnih razloga.

Ovu Manifestaciju organizovao je Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.