Podžić: Tekst je možda naručen od Dodika i Vučića

Vijesti 24. jul 201808:55 > 13:53
N1

Tvrdnje britanskog novinara Roberta Fiska da je u sirijskom Aleppu našao dokaze da je bh. naoružanje koje je prodano Saudijskoj Arabiji završilo u rukama Fronta Al-Nusrah, odnosno Al-Qaede, u BiH izazivaju dvojake reakcije.

Predsjedavajući ste resorne parlamentarne komisije i bivši general Armije BiH. Možete li nam u obje ove funkcije objasniti šta se stvarno krije iza priče o oružju iz BiH koje je završilo u Siriji?

Da budem iskren meni to liči na naručen tekst. Ako se sjetimo prije neka dva mjeseca je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegegović povodom napretka izvoza namjenske industrije usput rekao to može biti dobro za “ne daj Bože” tada smo imali strašnu reakciju od Predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, pa je kasnije doveo i ministra odbrane R. Srbije, u Banjaluci će se vrtšiti remont tenkova srpske vojske. Čini mi se da se Dodik ne može pomiriti sa tim da je namjenska industrija Bosne i Hercegovine počela dobro raditi.

Ko je naručio onda ovaj tekst?

Rekao sam da sumnjam da je tekst naručen.

Od strane koga?

Čak možda i od strane Dodika. Pa čak možda i od strane Vučića.

Podžić vjeruje da se Bosna i Hercegovina kao mala zemlja našla u orocecu geopolitičkih preslagivanja.

“Mi smo dozvolili da se kao mala zemlja nađemo u procesu geopolitičkih preslagivanja. To se može dovesti pod taj kontekst. Realno je vrlo moguće da su se minobacači iz BNT-a pojavili u Alepu. To se sigurno nije moglo legalno odraditi. Ako je neka oblast u BiH uređena onda je to uređeno. Mi smo u junu 2016. godine u PS BiH usvojili zakon o kontoli vanjskotrgovinskog prometa naoružanja, vojne opreme i robe dvojne namjene. U zakonu je tačno sve precizirano da pola Vijeća ministara mora dati dozvolu i svoju saglasnost da bi se oružje izvezlo. Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane i na kraju tek Ministarstvo trgovine i vanjskih poslova na osnovu prikupljenih svih ovih odobrenja tek može dati odobrenje za izvoz naoružanja. Najvažnije je pitanje potvrde krajnjeg korisnika, međunarodnog sertifikata”. kazao je on.

Čija je odgovornost?

Ako je Saudijska Arabija naručila 500 minobacača, da je ona krajni korisnik. Šta se dalje dešava sa naoružanjem onda je to odgovornost Kraljevine Saudijske Arabije.

Da li je tačno da je kapacitet, količina oružja, tih 500 minobacača kakvu nema ni jedna armija u Evropi?

Malo je pretjerano, ne bi rekao da je to tačno. To naoružanje je moglo biti izvezeno u Saudijsku Arabiju i šta je ona uradila sa njim nije naš problem. Da to nije prodala BNT to bi prodala Srbija ili bilo ko drugi.

Da li ćete na komisiji za odbranu i sigurnost koja će sutra održati sjednicu pokrenuti ovo pitanje i postaviti pitanje ministrima sa državnog i federalnog nivoa o izvozu oružja iz BiH?

Neću, mi imamo za komisiju dnevni red koji je planiran. Bespotrebno je dizanje tenzija oko ovoga ali ako to bude bilo ko tražio u komisiji mi to možemo od Minstarstva trgovine i ekonomskih odnosa zatražiti, te izvještaje, pogotovo što se sve te potvrde kako je i zakonom predviđeno moraju čuvati deset godina.

Također u svjetlu ovih sigurnosnih pitanja ne možemo da vas ne upitamo i za komentar na rasprave u britanskom parlamentu gdje se govori da Rusija naoružava pojedine formacije u RS-u?

Ne bi dizao na taj nivo, da ima miješanja Rusije i ruskog uticaja to je tačno. Mislim da to nije toliko alarmantno koliko se to ponegdje zna prikazati.

U sigurnosnom smislu?

U sigurnosnim smislu mi svakako imamo previše naoružanja na prostoru BiH. Imamo 20.000 tona koje moramo uništiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.