Ćućun nakon nevremena: Građani moraju dati malo više od sebe

Vijesti 24. jul 201810:43 > 10:47
N1

Grad veličine pesnice, kiša i olujni vjetar, nanijeli su ogromne štete u nekoliko mjesnih zajednica na području Banja Luke i Prijedora. Grad je lomio crijepove, lupao prozore. Mještani pokušavaju popraviti krovove, jer meteorolozi i za naredne dane najavljuju kišu.

Načelnik Odjeljenja civilne zaštite Grada Banjaluke Mladen Ćućun za N1 je kazao da su građani već preuzeli mjere na saniranju šteta.

“Do sada se prijavilo više od 600 domaćinstava da se procijene štete, dok se prema procjenama očekuje da će ih biti preko 800”, pojasnio je i dodao da se stanje polako normalizuje.

“Civilna zaštita je u subotu uveče podijelila više od pet hiljada kvadrata najlona samo za mještane Mišinog Hana, dok je u nedjelju pomogla stanovnicima Prijakovaca, Verića i Potkozarja”, kazao je.

Naveo je da je juče gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić formirao tri komisije, jednu za procjenu štete u Mišinom Hanu, drugu za procjenu štete u ostale tri mjesne zajednice i treću za procjenu štete na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima registrovanih gazdinstava.

Mjesnu zajednicu Mišin Han su juče posjetili Radojičić i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je Ćućun, dodavši da je u razgovoru sa mještanima, Dodik kazao da će Vlada RS-a zasjedati u četvrtak i odrediti značajan dio sredstava da se pomogne u saniranju šteta.

“Visina će se odrediti na osnovu procjene komisija. Nakon prvih rezultata danas popodne znaćemo o kojem se obimu štete radi”, objasnio je.

Ćućun je istakao da su građani dužni preduzeti mjere zaštite i samozaštite, da poprave oštećenja, dok će komisija procijeniti šta je popravljeno, a šta nije.

Dodao je da Civilna zaštita nema operativne snage da pomogne građanima u saniranju šteta.

“Kad je ovakva elementarna nepogoda, građani moraju dati malo više od sebe. Ono što smo smo mogli mi smo uradili. Nemamo primjedbe od građana”, kazao je Ćućun u razgovoru sa Anđelkom Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.