Branko Dokić za N1: Nema povrijeđenih građana BiH u Grčkoj

Vijesti 24. jul 201812:39 > 12:50
Anadolija

Branko Dokić, ambasador BiH u Grčkoj potvrdio je u izjavi za N1 da nema povrijeđenih građana BiH u požarima u blizini Atine.

U požarima u blizini Atine poginulo najmanje 60 osoba, prema riječima ambasadora BiH u grčkoj nema povrijeđenih građana BiH te da su po svoj prilici požari podmetnuti.

“Prema našim informacijama nema povrijeđenih građana BiH, dakle bh. građani, turisti, nisu bili zahvaćeni ovim požarom po dosadašnjim informacijama i ja se nadam da u tom pogledu neće biti ništa novo. Ovo je zaista velika katastrofa za Atiku i okolinu Atine. Požari su po svoj prilici podmetnuti iako se još pouzdano ne može reći. Na nekoliko frontova, sjevereno i zapadno od Atine gorila je šuma, gorile su kuće . Do sad – zvanično 54 osobe su stradale, preko 150 je porvijeđeno a nezvanično se pretpostavlja da će broj žrtava biti trocifren. Jutros su u jednoj kući koja je izgorila našli 26 ljudi koji su stradali. Sve ovo se izdešavalo između ostalog i zbog jakog olujnog vjetra u Atini u okolini Atine, mnogi Atinjani kažu da se ne sjećaju da je tako jak vjetar duvao na ovom području. Jednostavno je nosio vatru i okruživao ljude koji su pokušavali da izbjegnu vatrenu stihiju, bilo autima, bilo trčeći i nažalost nisu uspjeli da se spase i tako su stradali”, kazao je Dokić.

Brojne vatrogasne ekipe uz pomoć kanadera i helikoptera bore se protiv vatrene stihije u nekoliko atinskih regija. Problem im predstavlja snažan vjetar koji često mijenja pravac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.