Novalić: Finansije su prepuštene samo jednoj stranci

Vijesti 24. jul 201816:19 > 16:23
N1

Fadil Novalić, premijer FBiH je po okončanju današnje sjednice Vlade FBiH održane u Mostaru komentarisao dogovor o načinu raspodjele novca od akciza, odluku o kupovini zgrade "Energoinvesta" za potrebe Vlade i navod da će "BH Pošte" kupiti zgradu koja je u suvlaništvu Ade Novalić, njegove kćerke.

Novalić je ukazao da je postignuti dogovor članova Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazao da su “finansije prepuštene jednoj stranci” u BiH. Upozorio je da iako je riječ o privremenoj odluci po kojoj se vrši raspdjeli novca, ona se ne može promijeniti bez saglasnosti svih članova Upravnog odbora. Objasnio je da je malo očekivati da će minnjistar finansija iz Republike Sprske podržati da se novac od akciza raspodjeljuje prema drugačijem odnosu.

“Od 2009. godine je privremenom Odlukom raspoređen novac u omjeru 59 posto Federaciji, 39 posto Republici Srpskoj i 2 posto Brčko Distriktu. Već tada je FBiH bila oštećena. Predstavnici tri ministarstva finansija, entitetskih i državnog imaju svoje predstavnike u Upravnom odboru i imaju prava veta u odnošenju odluka. Devet godina kasnije, novim Zakonom o akcizama smo stekli uslove da promijenimo taj odnos, da ga uvedemo u zakon pravednosti ili da se novac raspodjeluje prema potrošnji. U FBiH je potrošnja 70 posto, a u Republici Srpskoj 29 posto. Dogovorili smo se da glasamo protiv, a odjednom smo bili za ovu odluku. Odluka jeste privremena, ali da li će ministar finansija iz Republike Srpske pristati da dobija manje. Muhamed Kozadra, ekspert kao član Upravnog odbora je danas na sjednici Vlade izveo računicu da bi FBiH izgubila između 24 i 30 miliona maraka. Mi smo u odnosu na Republiku Srpsku rasli 23 posto. Za deset godina će potrošnja u FBiH biti 80 posto”, rekao je Novalić i dodao:

“Velika je sumnja da smo već dvadeset godina finansije dali jednoj stranci”.

Novalić je ukazao da rasprava o akcizama treba izaći iz sfere politike u sferu ekonomije i postavio je slejdeće pitanje:

“Zašto analiza moguće štete nakon raspodjele akciza nije napravljena prije odluke, nego poslije odluke i raspodjeli. Načinjeni su zaključci o raspodjeli novca od akciza o kojima će se raspravlajti u petak – 27. jula. Stavili smo zaključak da se formira tijelo koje će pratiti prihode i rashode na mjesečnoj osnovi. Da li je FBiH oštećena predajući ovlasti Upravi za indirektno oporezivanje?”, ukazao je.

Smatra da se mora preispitati odluka da finansije budu u rukama jedne stranke. Obznanio je da je Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH odluku o raspodjeli novca od akciza branila pozivajući se na “pritisak likvidnosti”. Novalić smatra on ne postoji jer, kako je kazao, FBiH je likvidna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.