Novalić: Da li je to pritisak ovih kojima plaćamo rentu

Vijesti 24. jul 201816:34 > 16:35
N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je na konferenciji za medije, održanoj u utorak u Sarajevu, govorio o problemima kupovine zgrade Vlade FBiH. Novalić je otkrio kako je u Mostaru sve "teklo glatko", ali je komplikacija nastala kada je donešena odluka da se smještaj nađe i u Sarajevu.

Federalni premijer je kazao kako je Vlada shvatila da je krajnje vrijeme, nakon preko 20 godina od rata, da se riješi pitanje kupovine zgrade Vlade FBiH i da se prestane trošiti tako mnogo novca na iznajmljivanje.

“Moramo funkcionalno smjestiti zgradu Vlade FBiH. U Mostaru smo kupili zgradu ‘Staklene banke’, a u Sarajevu smo prošle godine rekli kako ćemo izdvojiti 10 miliona KM za kupovinu zgrade. Ovo u Mostaru je prošlo glatko iako smo kupili zgradu koja nije dovršena. Kada smo došli do kupovine zgrade u Sarajevu pojavili su se problemi, odjednom je potrebna dozvola Parlamenta. Pravobranilaštvo kaže da nisu sigurni da će se postići ciljevi kupovine zgrade, što su paušalne procjene”, zaključio je Novalić.

Premijer je otkrio kako je ovu tačku vratio na dnevni red.

“Agencije su dale mišljenje kako je moguće da se neće postići ciljevi Vlade FBiH, tražio sam da mi se pojasni mišljenje. Vlada FBiH nije organ federalne uprave, a ministarstva jesu. Iako će ministarstva biti smještena u zgradi, Vlada FBiH je vlasnik i na nju se ne odnosi zakon. U ovim uvjetima to znači gubitak ovih 10 miliona”, istakao je Novalić.

On se zapitao kako se “ista stvar” u Mostaru i Sarajevu drugačije tretira.

“Za te dvije iste kvalifikacije dobijamo različita mišljenja. Da li je to pritisak ovih koji gube rente, kojima plaćamo 3,5 miliona godišnje? Nešto utiče na to da smo mi došli u poziciji da smo u Mostaru uloži 32 miliona, a u Sarajevu 0 KM. Ne želimo biti u toj poziciji”, poručio je federalni premijer.

Na kraju je dodao da je ovo pitanje, kao i akcize, ostavljeno za sjednice u petak.

“Ili otvarama kritični postupak, jer su nas lažno službe obavijestile da je sve ‘čisto’ ili nastavljamo po mostarskom receptu u Sarajevu”, završio je Novalić na današnjoj konferenciji za medije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.