Novo iskušenje pred stanovnicima Mišinog Hana

Vijesti 24. jul 201817:12 > 19:19
N1

Najlon, stari crijep ili ko je u mogućnosti kupuje novi - na sve načine stanovnici Mišinog Hana kod Banjaluke pokušavaju zaštiti svoje domove od kiše koju meteorolozi najavljuju. Grad veličine pesnice oštetio je blizu 800 kuća u subotu u olujnom nevremenu na području Banjaluke i Prijedora. Iz Vlade RS najavili su pomoć za sanaciju do 3.000 KM.

I pomoć osmogodišnjih dječaka je dobro došla da bi se posao završio prije kiše. Komšijske pomoći nema jer svako žuri da pokrije svoju kuću. Neki to rade najlonom iz Civilne zaštite, drugi starim crijepom. Rijetki su imali novac u ovoj iznenadnoj situaciji da saniraju štetu.

“Odakle? Četvoro djece i muž i ja na birou, svekrva ima penzije 200 maraka. Našli smo ovaj polovan crijep da kupimo. Posudiš pa polako, valjda će se vratiti nekako”, žali se Gordana Varnica, Mišin Han.

Stotine kuća je oštećeno, automobili i svi usjevi. Pero Trkulja ima skoro 80 godina i kaže da je nevrijeme, koje se desilo u subotu, nezapamćeno u ovim krajevima.

“To je bila strahota, jedan grad je padao toliko velik da u moju ruku nije mogao stati. Veličine teniske loptice i veći. Da pogodi čovjeka u glavu ubilo bi ga. Izrazbijalo sve, uništilo, upropastilo, kako ću izaći na kraj i ja sam ne znam”, ističe Trkulja.

Pomoć je obećao predsjednik Republike Srpske i to od 2.000 do 3.000 KM, poručio je da će Vlada zasjedati u četvrtak i odrediti značajan dio sredstava. Gradonačlenik Banjaluke formirao je tri komisije za procjenu štete. No, s obzirom da meteorolozi najavljuju kišne dane mještani nemaju vremena za čekanje.

“Civilna zaštita nema svoje operativne snage. Zakon o zaštiti spašavanja je jasan. Operativne snage se angažuju isključivo kada se proglasi vanredna situacija. U Civilnoj zaštiti operativaca po različitim mjerama radi devet za grad Banjaluku od 200.000 stanovnika. Takvi su propisi i drugačije ne može. Kad je ovakva elementarna nepogoda građani moraju dati malo više od sebe”, poručuje Mladen Ćućun, načelnik Odjeljenja civilne zaštite Banja Luka.

Civilna zaštita je od sebe za sada dala više od pet hiljada kvadrata najlona za mještane Mišinog Hana koji i dalje čekaju pomoć i nadaju se da im se subotnje nevrijeme neće ponoviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.