Majda Kovač za N1 o prevenciji požara

Vijesti 25. jul 201809:18 > 09:22
N1

Majda Kovač, portparolka Federalne uprave Civilne zaštite je za N1 govorila o požarima - kako ih prevenirati i kako se ponašati u slučaju požara. Naglasila je odgovornost građana, ali i institucija u prevenciji i gašenju požara.

Osvrnula se na požare u okolini Atene naglasivši važnost regionalne i evropske saradnje u gašenju velikih požara.

“Svake godine se suočavamo s požarima. Čulismo da je požar u Grčkoj podmetnut. Ali, možemo uvijek govoriti o nepažnji ljudi. Za potrebe gašenja požara se mogu napraviti regionalni i evropski timovi koji će djelovati. Mehanizmi civilne zaštite zagovaraju regionalnu saradnju. I u obrazovanju možemo govoriti o prevenciji požara. Potrebno je ojačati lokalnu zajednicu i opremiti vatrogasce”, objasnila je Kovač.

Ukazala je i na potrebu za sistemima ranog upozoravanja na požar kroz saradnju sa ljudima koji su uvijek kreću na terenu.

Naglasila je da su građani svjesni opasnosti od požara i da većina njih upozori nadležne u trenutku izbijanja požara. Istakla je sljedeću poteškoću u gašenju požara u BiH:

“Mi se borimo i sa minskim poljima. Kada je požar u minskom polju, onda je veliki problem. Često ga ne možete helikopterom gasiti jer to predstavlja opasnost za pilote. Onda morate čekati da izađe iz minskog polja, ali tada već obično bude kasno i požar dobije na snazi”.

Kovač je istakla potrebu za boljim opremanjem vatrogasnih jedinica i osnivanjem doborovoljnih vatrogasnih društava.

Podsjetila je da je Federalne uprava civilne zaštite već pomagala nakon prirodnih katastrofa u zemljama regije kao što su Makedonija i Albanija. Također je ukazala na aktivnosti Uprave u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.