Rizvo za N1: U BiH 9.000 migranata i izbjeglica

Vijesti 25. jul 201810:14 > 10:21
N1

Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za N1 je kazao da se u BiH trenutno nalazi blizu 9.000 migranata i izbjeglica. Polovina od tog broja se nalazi u USK, rekao je. Zahvalio se načelniku i građanima opštine Hadžići što su pokazali spremnost da prihvate da se u ovoj lokalnoj zajednici zbirnu migranti i izbjeglice.

Rizvo je istakao da će milion i po eura koje će uručiti Razvojna banka Vijeća Evrope biti utrošeno za adaptaciju lokacije za potrebe migranata i izbjeglica u kasarni Ušivak, opština Hadžići.

“Sredstva su za renoviranje objekata kako bi se osigurali odgovarajući uslovi za život migranata”, kazao je i zahvalio načelniku i građanima opštine Hadžići što su pokazali otvorenost i spremnost da prihvate migrante i izbjeglice na pomenutoj lokaciji.

Prema njegovim riječima, danas bi trebalo početi preseljavanje djece, porodica i drugih ugroženih skupina među migrantima i izbjeglicama u hotel ‘Sedra”, opština Cazin. Također je naglasio da “postoje pozitivni signali iz Bosanskog Petrovca” da se gradi veći tranzitni centar.

Istakao je spremnost EU i evropskih država da pomognu BiH u zbrinjavanju migranata i izbjeglica.

“EU je odavno iskazala spremnost da pomogne i alocirala je milion i po eura iz ‘Ekofonda’. Evropska komisija je iskazala spremnost da sa šest milion eura iz IPA fonda usmjeri za zbrinjavanje migranata. Češka vlada će sa milion i po eura pomoći Graničnoj policiji BiH”, rekao je.

Upozorio je da iako je pitanje migracija i azila u nadležnosti države BiH, na povećan priliv migranata i izbjeglica u BiH se ne može adekvatno odgovoriti bez razumijevanja drugih nivoa vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.