Kavazović u Washingtonu: Sve češći govor mržnje u regionu

Vijesti 25. jul 201811:10 > 11:15
IZ BiH

Na poziv državnog sekretara (ministra vanjskih poslova) Sjedinjenih Američkih Država gospodina Mikea Pompea reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović učestvuje u radu Konferencije (ministriala) o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu.

Domaćin trodnevnog skupa u Washingtonu koji je prvi ove vrste u historiji američkih administracija je sekretar Pompeo, navodi se u saopštenju Islamske zajednice u BiH.

Konferencija u kojoj učestvuju brojni svjetski zvaničnici među kojima su najistaknutiji svjetski vjerski lideri, ministri vanjskih poslova brojnih država i predstavnici nevladinih organizacija traga za konkretnim mjerama koje će pomoći promociji vjerskih sloboda širom svijeta.

IZ BiH

Cilj skupa je trasirati politike koje će doprinijeti promociji vjerskih sloboda i zaštiti prava na vjeru i uvjerenje, posebno manjinskih zajednica, navodi se u saopštenju.

U svojim izlaganjima i susretima reisu-l-ulema Kavazović je govorio o izazovima s kojima se Islamska zajednica u BiH suočava u svome radu koji obuhvata ne samo domovinu Bosnu i Hercegovinu nego i domovinske zemlje: Srbiju (Sandžak), Hrvatsku, Sloveniju i bošnjačku dijasporu. Posebno je naglasio sve češći govor mržnje koji se čuje od dijela bh. zvaničnika i njihovih istomišljenika u regionu te otvorenu i nesankcioniranu islamofobiju koja se sistematski hrani u javnom prostoru, stoji u obavijesti medijima.

IZ BiH

Kako se navodi, reisu-l-ulema je istakao i problem nepotpisivanja ugovora IZ u BiH sa državom iako druge tradicionalne vjerske zajednice takav ugovor već imaju potpisan kao očit primjer diskriminatorne prakse. Reisu-l-ulema je u više navrata istakao kako su vjerske slobode indikator općih sloboda jednog društva i nivoa njegove demokratičnosti te da vjerskoj diskriminaciji ne bi trebalo biti mjesta u modernim društvima, a posebno u Bosni i Hercegovini koja se još uvijek nosi sa posljedicama etničkog čišćenja i zločina genocida.

U pratnji reisu-l-uleme na konferenciji su bili i Sabahudin ef. Ćeman, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi i Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.