Wigemark u Bosanskom Petrovcu

Vijesti 25. jul 201816:09 > 16:18
Fena

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark danas je na sastanku s načelnikom Općine Bosanski Petrovac Zlatkom Hujićem razgovarao o potencijalnoj lokaciji na kojoj bi se uredio imigracioni centar u kojem bi bili smješteni migranti.

Općinsko vijeće Bosanskog Petrovca jučer je kategorično donijelo zaključak, kojim se odbija svaki prijedlog njihovog smještaja na lokaciji Medenog polja.

Opcije su različite. Privremeno rješenje za porodice je već riješeno, u hotelu Sedra u Cazinu, a po riječima Wigemarka, sada bi trebalo da uslijedi rješavanje ostalih kategorija migrantskog stanovništva, gdje kao eventualno rješenje može biti prostor između Bosanskog Petrovca i Bihaća (Lipa).

Na sastanku Hujić je ponovio protivljenje izmještanju migranata na području Medenog polja, potvrđeno na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća, ali je također, istakao da će ta općina u dogovoru sa ostalim općinama Unsko-sanskog kantona pokušati iznaći adekvatan model u rješavanju migrantske krize, saopćeno je iz Općine Bosanski Petrovac.

”Razgovarali smo o potencijalnoj lokaciji koja se nalazi na pola puta između Bihaća i Bosanskog Petrovca. U razgovoru sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem složili smo se da bi to moglo biti područje Lipe. Taj dio nije naseljen i ne bi pravio smetnju ni Bihaću, a ni našoj Općini. Uradit će se jedna preliminarna studija, uzimajući u obzir današnji razgovor, te će se nakon toga ići ka konkretnijem rješenju”, konstatovao je Hujić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.