Šarović za N1: Uspješni razgovori u Beogradu

Vijesti 25. jul 201817:23 > 17:27
N1

O ekonomiji i trgovinskim odnosima, kako sa susjedima, tako i sa svijetom, o stanju unutar CEFTA-e, o regionalnim odnosima za Dan uživo govorio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović. S ministrom smo razgovarali i o migrantskoj krizi u našoj zemlji.

Ministar je u razgovoru za N1 kazao da je Kosovo ukinulo dio carinskih mjera, ali je dio i ostao.

”CEFTA je zona slobodne trrgovine zemalja regiona i uz Zonu slobodne trgovine s EU, to je za nas najvažnije tržište, ali za nas je posebno vrlo važna s obzirom da su nam tu i ključni regionalni partneri”, rekao je Šarović kometarišu današnji ministarski sastanak u Beogradu.

”Danas smo djelimično zadovoljni jer je Kosovo pred samu sjednicu ukinulo dio mjera, oni su ih ukinuli pred samu sjednicu ministara, ali ne sve tako da je dio carina ostao. Mi smo pozvali Kosovo da u narednim danima ukine dodatne carine i očekujemo da će se na neki način vratiti osnovnim principima CEFTA-e”, naglasio je on.

Razgovore je ocijenio – uspješnima.

‘Razgovori su bili uspješni, rezultati su ohrabrujući s obzirom da dodatnih carina nema. Očekujemo da Kosovo naredne sedmice ukine i ostale carine”, poručio je ministar Šarović.

O migrantima i finansijskoj pomoći u rješavanju problema…

”Nisam od onih koji će sada da aplaudiiraju zbog milion eura, ti migranti žele kod njih. Donirali su zato što ne znamo šta ćemo s tim ljudima koji ne idu u Austriju i Njemačku. Problem je ako migranata bude više, a biće ih. Ne mogu da iznosim crne prognoze. Moramo da preventivno djelujemo, ne da se brinemo o posljedicama. Ovo je briga o posljedicama”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.