Korak u rješavanju migrantske krize u BiH

Vijesti 25. jul 201818:27 > 18:35
N1

Prebacivanje krivnje između različitih nivoa vlasti zbog trenutne migrantske krize kulminirat će protestima političara protiv političara. U međuvremenu prvi migranti su pristigli u cazinski hotel Sedra dok će u narednih nekoliko sedmica prvi migranti stići i u kasarnu Ušivak u blizini Sarajeva.

Prve migrantske porodice počele su stizati u cazinski hotel Sedra koji će do oktobra biti njihov privremeni dom. Brigu o migrantskim porodicama u skladu sa dogovorom će preuzeti IOM, a njihov boravak finansira Evropska Unija.

“Jučer smo baratali brojkom od 80 osoba, danas je to 102. Oni stalno fluktuiraju, tako da se i brojke mijenjaju. Ovdje se nalaze četiri zdravstvene ekipe koje će napraviti trijažu i mi smo u pripravci što se tiče medicinskog tretmana. Napravljen je trijažni krug kako će to sve ići, odnosno da se odvoje bolesni od zdravih. Vidjet ćemo kojom će dinamikom ići daljnja raspodjela, planirano je između 300-400 osoba da se tu smjesti, a takvi su i smještajni kapaciteti. Što se nas tiče, mi ćemo obezbijediti ono što je do nas, a to je zdravstvo”, kazao je Hazim Kapić, ministar zdravlja USK.

Iz Saveza Općina i Gradova Federacije poručeno je da je teret migrantske krize pao na leđa lokalnih zajednica. Bihaćki gradonačelnik tvrdi da Vijeće ministara i resorno ministarstvo ne rade dovoljno i najavljuje dolazak u Sarajevo na proteste.

Ministar Mektić ponavlja kako je Bosna i Hercegovina dio kolateralne štete te da je na BiH da ojača svoju granicu, ali i da se humano ponaša prema migrantima.

“9000 njih je registrovano, mi vršimo registraciju svakog migranta, uzimamo biometrijske podatke. To su osobe koje ulaze bez ikakvih dokumenata, bez ikakvog dokumenta o njihovom identitetu. Mi nemamo nikakav dokument na osnovu kojeg možemo utvrđivati njihov identitet”, istakao je Dragan Mektić. ministar sigurnosti Bih.

Banka za razvoj Vijeća Evrope i IOm potpisali su sporazum o grantu koji će osigurati milion eura za formiranje centra u kasarni Ušivak u Hadžićima. Prvi migranti u ovom centru se očekuju za oko mjesec dana.

“Ja sam zaista impresionirana sa ovim projektom, a koji na terenu provodi IOM sa kojim smo mi jutros potpisali ugovor o grantu u iznosu od milion eura i ta sredstva su namijenjena za obnovu odnosno izgradnju objekta za smještaj nekih 400 osoba ovdje”, naglasila je María Sánchez-Yebra Alonso, viceguvernerka ECB.

Iz Vijeća Evrope je ovim povodom u Bosnu i Hercegovinu stigao i posebni izaslanik za migracije koji će aktivno pratiti stanje na terenu.

“Jučer sam došao ovdje i imao sam vrlo uspješne sastanke sa ministrom Mektićem, ministrom za ljudska prava, ministrom pravde, sa ombudsmanom. Tako da sam osim posjete i sastanaka u Sarajevu obišao Salakovac, ali i imigracioni centar u Istočnom Sarajevu”, kazao je Tomaš Boček, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope.

Boček je najavio da će se u BiH vratiti početkom oktobra mjeseca kako bi provjerio stanje i vidio na koje načine Vijeće Evrope može dodatno pomoći bh. vlastima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.