Na vječni počinak ispraćena Hatidža Mehmedović

Vijesti 25. jul 201818:40 > 18:47
N1

Na vječni počinak ispraćena je žena heroj borbe za pravdu, povratak i zajednički život i pored zla koje joj je naneseno. Hatidža Mehmedović predsjednica Majki Srebrenice, sahranjena je u rodnim Bektićima kod Srebrenice.

U mjesnom mezarju u mjestu Bektići kod Srebrenice klanjana je dženaza i obavljen ukop Hatidže Mehmedović, preminule predsjednice Udruženja Majke Srebrenice. Mnogobrojne komšije, prijatelji, rodbina i građani oprostili su se od “Điđe”, kako su je odmilja zvali svi koji su je poznavali. Za veliki broj njih, ona je kažu, bila druga majka.

“Rahmetli Hatidža Mehmedović, naša majka, jer je tako imala običaj da kaže da smo svi mi njena djeca. Zahvalnost dugujemo svim građanima Bosne i Hercegovine, ali i svijeta koji su danas došli da učestvuju u komemoraciji, dženazi i posljednjem ispraćaju”, kazao je Nermin Alivuković, Organizacioni odbor dženaze.

Prethodno je klanjana dženaza i u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, a u Kulturnom centru je održana komemoracija.

“Želim joj sve najbolje, na onom svijetu. Neka danas vide šta je Hatidža bila za Srebrenicu. Išla je dušom i srcem i plućima svojim… sve je svoje dala za Srebrenicu. To je bila naša Hatidža”, istakla je Tima Delić, Hatidžina prijateljica.

Posljednje 23. godine njenog života obilježila je borba za pravdu, ali nažalost pravdu nije dobila, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”. Kako kaže, Hatidža je željela da pošalje poruku mira i poštovanja prema drugim i drugačijim.

“Da, danas smo svi tužni. Ko je god poznavao Hatidžu, znaju šta znači riječ majka. Ali smo svi ponosni na nju, da smo je imali. Pamtit ćemo je po njenim djelima, po svemu što je Hatidža radila. Nije razlikovala niti jednu majku, nije razlikovala niti jedno dijete”, naglasila je Munira Subašić, Predsjednica Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Život Hatidže Mehmedović zauvijek se promijenio kada je tokom genocida u Srebrenici izgubila dva sina Almira i Azmira, supruga Abdulaha te dva brata i brojnu rodbinu. Svoju tugu pretvorila je u borbu za istinu i pravdu, a borba se i dalje nastavlja, poručeno je iz Srebrenice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.