Mahmutbegović: Prijetnje blokadama ne trebaju nas plašiti

Vijesti 26. jul 201809:08 > 09:10
N1

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je komentarisala najavljenu sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH koja će se održati danas, 26. jula 2018. godine.

Na samom početku današnje sjednice Doma trebao bi se naći Zahtjev Kluba Srba za smjenom Drage Puzigaće s mjesta zamjenika predsjedavajućeg.

“Pravo Kluba Srba je da to traže, da ih se adekvatno predstavlja, da to bude osoba koja će biti reprezent Kluba Srba u Domu naroda”, kazala je ona.

O Zakonu o izbornim jedinicama Mahmutbegović je kazala da je on u skladu i sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH.

“Obaveza Parlamenta je bila da u prethodnim sazivima donese te Zakone o izbornim jedinicama. Očekujem da će u konačnici biti usvojen i ne sumnjam da će biti primijenjen”, izjavila je u Novom danu na N1.

“Mi sada imamo određene blokade, zato su sjednice Parlamenta bile česte, a donošenje zakona pod blokadama političkih opcija”, poručila je, ali i dodala:

“Prijetnje blokadama ne trebaju biti nešto što će nas plašiti, očekujem da to mora biti razriješeno”.

Kazala je da je očekivala mnogo brži rad Parlamenta FBiH, ali s obzirom na sve što se dešavalo – smatra da su doneseni bitni zakoni i da može biti relativno zadovoljna.

Problem porodiljskih naknada i dječijeg doplatka na području Federacije BiH biće jedna od tačaka dnevnog reda današnje 23. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH. Predlagač Lidija Bradara.

Mahmutbegović je kazala da joj je prijedlog čudan, a potom je objasnila zašto.

“U proceduri postoji zakon o kojem smo govorili, a taj problem je prisutan dugo i dugo se o njemu priča. Prisutne su šarolikosti na nivou cijele BiH u zavisnosti od kantona kada su porodiljske naknade u pitanju. Mi smo upotrijebili silnu energiju da Zakon sa predstavnicima vlasti i partnerima sa zakonom u podnacrtu obiđe kantone. Rješavamo njime status nezaposlenih porodilja, da sa jednog mjesta ide novac i da je jedanak za sve porodilje u FBiH. Time je postignuta pravičnost i mislim da taj zakon treba da ide u proceduru”, izjavila je.

“Ovaj današnji zakon, pročitala sam ga, razlika je da ovaj nije dobio pozitivno mišljenje Vlade FBiH, on nema finansijsku konstrukciju i neprovodiv je. Motiv za svaku ženu je rješavanje prava porodilja, a zašto se Lidija Bradara opredijelila za ovu formu i način – meni je nepoznato”, kazala je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao što je rečeno, predviđen je da bude na dnevnom redu.

Komentarisala je i Zakon o demobilisanim borcima i naknadama – kazavši da sadašnja forma zakona sa amandmanima SDP-a je neprovodiva.

“Sa SDP-ovim amandmanima smo dobili zakon koji se ne može implementirati, zbog dodatne diskriminacije. Jedan amandman kaže da će demobilisani borci dobijati procenat na platu od dva do četiri posto. Ako borac radi u pilani imat će 30 KM, a ako radi recimo u Elektroprivredi – 200 KM. Borci sa prve linije moraju biti jednako tretirani gdje god da radili, moraju dobijati isti novac, a borac koji je bio na prvoj liniji – sigurno danas nije na funkciji”, poručila je Mahmutbegović u programu N1.

Ona je kazala da je neophodno da izvor finansiranja bude sa jednog mjesta, odnosno iz budžeta Vlade FBiH, da borci budu jednako tretirani – i da mora biti više pravičnosti.

Istaknula je da se SDA trudila da napravi amandmane na zakon koji će jasno definisati učešće svakog borca po mjesecima, kako bi se napravila što poštenija preraspodjela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.