CIK BiH predstavio aplikaciju za vođenje biračkog spiska

Vijesti 26. jul 201810:21 > 10:26
CIK BiH

Centralna izborna komisija BiH u svom Centru za edukaciju organizirala je obuku za službenike općinskih/gradskih centara za birački spisak. Predstavljena im je nova aplikacija "Vođenje i upotreba Centralnog biračkog spiska". Efikasan rad centara za birački spisak je od izuzetne važnosti.

U skladu s Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima Centralne izborne komisije BiH, nadležnosti centara za birački spisak su, između ostalog, i pružanje tehničke pomoći općinskoj izbornoj komisiji u određivanju biračkih mjesta na teritoriji općine i raspoređivanje birača po biračkim mjestima kao i osigurava nje uvida u izvod iz Centralnog biračkog spiska na teritoriji svoje općine.

Predviđeno je i da pružaju tehničku pomoć općinskoj izbornoj komisiji u vezi sa zahtjevima i prigovorima birača koji se odnose na izvod iz Centralnog biračkog spiska te vode evidenciju o svim naseljenim mjestima i nazivima svih ulica na teritoriji svoje općine.

Upravo će nova aplikacija koja je danas predstavljena olakšati rad službenicima angažiranim za rad u centrima za birački spisak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.