Zolj: Očekivao sam da ću zateći bolje stanje u KS

Vijesti 26. jul 201810:33 > 10:59
N1

Adem Zolj, premijer KS je komentarisao prvih 100 dana svog mandata. Kako je rekao, očekivao je da će u KS zateći bolje i uređenije stanje obzirom na tri godine javnih nastupa bivšeg premijera. U prethodne tri godine se mnogo govorilo, a malo radilo, naglasio je Zolj. Sve ono što je urađeno, ne može biti izraženo u jednom saopštenju, kazao je.

Zolj je u osvrtu na svoj rad istakao da u reformi zdravstva “gotovo ništa nije urađeno”, a da je Vlada na čijem je čelu naložila produženje radnog vremena u domovima zdravlja i uvela 24-satnu dežuru za pedijatrijske timove i timove porodične medicine uz prateće službe.

Vlada KS
N1

Zolj je ukazao da su okončane potrebne procedure na izgradnji Prve transferzale, da je izabran izvođač i da bi po potpisivanju ugovora trebali početi radovi. Premijer je i po pitanju tranferzale kritikovao svog prethodnika, Konakovića, rekavši da “ranije radilo više, danas bi radovi već bili u podmakloj fazi”. Također je naglasio da se privode kraju radovi na Južnoj longitudinali.

Prema riječima Zolja, ništa nije urađeno na rekonstrukciji vodovodne mreže podsjetivši da nije počela realizacija kredita EBRD-a namijenjena za rekonstrukciju vodovodne mreže. Ipak, sadašnji premijer je naveo “da smo te procese pokrenuli i rekonstrukcija će uskoro početi”.

Potom je izrazio kritiku i na izostanak aktivnosti u izgradnji nove zgrade MUP-a KS. Zolj je podcrtao da je izvršen izbor izvođača za izgradnju objekta MUP-a, da je zaključen okvirni sporazum i ugovor u iznosu od 400.000 maraka.

Pohvalio se Zolj i radom “punim intenzitetom” u oblasti obrazovanja, kao i aktivnom podrškom mladim osobama.

Tvrdi da je Vlada KS na čelu sa Konakovićem davala nezakonito prava sindikalnim povjerenicima “koji su danas simpatizeri stranke bivšeg prmijera”. Obećao je Zolj da sadašnji sastav Vlade nikada to neće činiti.

Između ostalog, kazao je kako je urađeno mnogo stvari iz svih oblasti, ali da one ne mogu biti izražene u jednom saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.