Ahmetović najavio proceduru za usvajanje Zakona o grbovima

Vijesti 26. jul 201814:20 > 14:23
N1

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, najavio je danas, nakon žučne rasprave u državnom parlamentu o zastavi BiH, da će pokrenuti proceduru za usvajanje okvirnog zakona o grbovima i simbolima opština i kantona na državnom nivou.

“Ova rasprava pokazala je koliko je BiH zapuštena. S obzirom na to da sam putovao po cijeloj državi, ulazio sam u puno kancelarija u opštinama i kantonima. Svi se mi kunemo u sekularnu državu, a kad uđete u kancelarije, vidite da se najmanje nalazite u sekularnom prostoru, da je to nešto sasvim drugačije. Kada taknete u simbole na Balkanu, ispadne kršlus, gužva, rasprava… U ovom trenutku nije nam potrebna nikakva vrsta svađe. Ukoliko nastavimo s ovim, nećemo imati kome isticati zastave”, kazao je Sadik Ahmetović.

Zato je Bosni i Hercegovini potreban zakon na državnom nivou kojim bi bilo uređeno pitanje grbova, amblema, zastava i vjerskih obilježja.

“Stanje koje sada imamo samo produbljuje podjele u društvu. Svaka opština, kanton, entitet, imaju drugačije obilježje u kojima se ne mogu naći ni sva tri konstitutivna naroda, a kamoli ostali, što je u suprotnosti i sa zaključcima Venecijanske komisije zbog kojih je BiH čak i uslovljavano da ne krši prava konstitutivnih naroda i ostalih, te zbog čega bismo mogli prestati da budemo i članica Vijeća Evrope, jedinog EU tijela u kojem aktivno učestvujemo”, naglasio je poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović.

Podsjećamo, inicijativa poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Borislava Bojića da se uz zastavu Bosne i Hercegovine u salama u Parlamentu postave i entitetske zastava, te zastava Brčko Distrikta, izazvala je burnu raspravu na današnjoj sjednici.

Više o tome čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.