VIDEO| Obraćanje razočaranog borca: "Ja nemam pola glave"

Vijesti 26. jul 201815:14 > 15:25
N1

Sa nekim od demobilisanih boraca koji protestuju ispred zgrade Parlamenta FBiH je razgovarao Vlado Marić, reporter N1. Emotivno obraćanje pred našim kamerama je imao Nihad Rakvić iz Gračanice koji je kazao "da nema pola glave" i da uprkos tome nema nikakva prava. Borci ponavljaju kako neće napustiti Sarajevo dok im se ne ispune zahtjevi.

Nihad Ravkić iz Gračanice je naglasio da nema nikakvih prava, da nema novac i da nema “hljeba kod kuće”.

“Došao sam da vidim imamo li neko pravo i toliko mi je puklo – ja nemam pola glave. Tražite mi mjesto gdje ćete me ukopati. Imam dva sina da me zagrnu – da me imaju gdje obilaziti. Nemam nikakvog prava. Odbili su mi i penziju. Nemam para. Nemam hljeba kod kuće. Davno su nas trebali priznati. 25 godina nas ne priznaju. Neću kući ići. Hoću da me ovdje zakopaju. Neću kući u Gračanicu – da malo svoju djecu rasteretim”, rekao je on.

Demobilisani borac iz Bužima ističe također isitče kako ne ostvaruje nikakva prava uprkos tome što je bio borac i što je bio logoraš.

“Pošto sam bio zarobljen punih 18 mjeseci. Bio u 18 logora. Nikakvih prava nemam kao borac, ni kao logoraš. Te institucije su sve zatajile. Pored ovoga svega, vidiš šta se radi. 2.500 ljudi, logoraši i borci traže ista prava. To su dvije najugroženije populacije u Federaciji”, kazao je.

Nermin Selimović je ponovio kako žele da se ostvare njihova prava i da neće otići dok se ne ostvare ista.

Esma Turulja iz Kladnja je ukazala da je jedina žena-demobilisani borac koji je bio u logoru, a nije ostvarila prava.

“Odavde ne idemo nigdje. 23 godine čekamo naša prava. Danas je zadnji rok. Jedina sam žena u Federaciji koja je bila u logoru kao demobilisani borac. Nikakva prava nemam niti sam ikad išta dobila u životu”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.