Skaka za N1: Kako je žičara Sarajlijama vratila Trebević

Vijesti 26. jul 201816:40 > 16:48
N1

Dvadesetšest godina je trebalo da Sarajevo je ponovno vrati svoj simbol – Trebevićku žičaru. Stotinu dana je prošlo od njenog otvaranja, a ono što sve najviše zanima je – da li je žičara uspjela ispuniti sva očekivanja onih koji su je željno očekivali?

Sto dana je prošlo od otvaranja Trebevićke žičare u Sarajevu. U tom periodu zabilježeno je preko 400 hiljada ostvarenih pojedinačnih vožnji, izdato je preko 200 hiljada ulaznica od kojih je 22 posto prodato turistima, a pored toga – Trebevićka žičara bila je lokacija I za 4 uspješne prosidbe.

“Kada se pokretao projekt Trebevićke žičare tada se računalo na godišnji prijevoz od oko 300 hiljada putnika. Mi smo u ovogodišnjem finansijskom planu računali da ćemo imati nekih 220 ili 250 hiljada putnika. Već za prvih 100 dana smo došli jako blizu do tih cifara”, kaže Esad Tanović, direktor JP “Sarajevo” doo.

Dok sa jedne strane, sama vožnja žičarom je dočekala hvale, mnogi se ipak žale da kad dođu na odredište da ih tamo ne dočeka mnogo. Ugostitelji i posjetitelji navode da je infrastruktura planine Trebević ispod nivoa. Gradonačelnik grada Sarajevo, Abdulah Skaka naglašava – ovo je samo početak, I najavljuje nove projekte koji bi riješili ovaj problem.

“Vjerujem da ćemo ubrzo imati uređen okoliš oko samih stanica, međutim tu neće biti kraj. Jako važna informacija, koju objavljujemo danas, je izgradnja skijališta na samom Trebeviću. Mi planiramo od završne stanice Trebevićke žičare pa sve do stuba 6 u iznosu od 800 metara napraviti vrhunsku skijašku stazu”, tvrdi Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva 

Veliki broj posjetitelja nije narušio kvalitetu iskustva vožnje, naglašava gradonačelnik Sarajeva. A nasmijana lica posjetitelja, koji vožnjom putem Trebevićke žičare su mogli vidjeti popunu panoramu grada Sarajeva – govore mnogo.

Anketa

– Ta stara kabina je bila dosta manja. Često je stajala. Na sredini puta stane pa morate čekati da to malo dođe sebi i krene. Sad je to mnogo ugodnije i svakako ljepše.

– Prelijepa je vožnja bila. Super, zadovoljni smo, drago nam je da Sarajevo ima ovakvo nešto. Sretni smo što smo uspjeli doći, i što je lijep dan. To nas raduje.

– Bilo je prelijepo. Prelijep je pogled grada. Stvarno divno.

Žičara vraća Trebević građanima Sarajeva, navodi gradonačelnik. Pozitivno poslovanje, zadovoljni posjetitelji govore kako je simbol grada Sarajeva uspješna priča koja ovom gradu treba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.