Lovrinović: Politički cilj 'bošnjačkih stranaka u Sarajevu'

Vijesti 26. jul 201820:28 > 20:42
N1

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je danas gostujući na N1 televiziji da je dobro što je novac od putarina konačno podijeljen kako bi se krenulo s gradnjom autoputeva u BiH.

Prema njegovom mišljenju, važno je da se počne graditi i da nije bitno hoće li više kilometara autoputa biti izgrađeno u Federaciji ili Republici Srpskoj.

O današnjim dešavanjima u Parlamentu Federacije, gost emisije Dan uživo kazao je da se situacija oko statusa demobilisanih boraca trebala riješiti prije.

”Moram priznati da nisam na svom terenu, to je priča koja se dešava u Federalnom parlamentu, ja mislim da su ipak to trebali riješiti prije. Ne znam što to zapravo znači, naravno da smo mi za to da se ta populacija riješi. Nisam u tom Parlamentu, vidjećemo na koncu dana kako će to sve završiti”, kazao je on komentarišući današnju raspravu o demobilisanim borcima i protestima u Sarajevu danas.

Potom je u razgovoru sa Zvonkom Komšićem, Lovrinović govorio o političkim ciljevima tzv. bošnjačke ljevice u Sarajevu.

”Politički cilj takozovane ljevice, mi to kažemo kolokvijalno – bošnjačkih stranaka u Sarajevu, je da iskoriste ovu prigodu da državu promijene u građansku državu. To je možda legitiman cilj, ali su izabrali pogrešan trenutak. Radi se o Izbornom zakonu u trenutku kad imamo Ustav kakav imamo. Izborni zakon se rješava na razini Bosne i Hercegovine. Venecijanska komisija je bila pomagač u procesu, Ustavni sud je citirao Venecijansku komisiju”, dodao je on.

O smjeni Drage Puzigaće, dopredsjednika Doma naroda Parlamenta Federacije…

Svi ti koji su u toj priči su zapravo osporavali pravo gospodinu Puzigaći i Lidiji Bradari da koriste mehanizam koji je predviđen Poslovnikom o radu. Oni su samo koristili mogućnosti koje su im date Poslovnikom. Očito gospodi to ne odgovara. Pa šta sad, trebao sam zaboraviti tu mogućnost?”, zapitao se on.

O odnosima SNSD-a i HDZ-a i rješenju nesuglasica oko knjiženja vojne imovine…

”SNSD ima svoj stav kada je u pitanju knjiženje vojne imovine, ne možemo mi neku stranku nagovoriti da promjene svoj stav po nekom pitanju. Imaju svoj stav o tome. Ja osobno sam šef delegacije Bosne i Hercegovine u NATO skupštini. Ja sam predlagao jedno rješenje da se ne iscrpljujemo oko knjiženja vojne imovine. Zašto se vojna imovina ne može uknjižiti naprimjer na jednu općinu, Republike Srpsku ili Županiju jer je i to država. Je li nužno da bilo koji vojni objekat mora biti uknjižen na državu”, dodao je.

O podjeli sredstava od putarina…

”Ja koliko znam, on je raspoređen po dosadašnjem modelu rasporeda tih sredstava. Našlo se volje da se podijeli po ovom principu. Ne vidim tu nikakvog spora. Zar je bitno da će dva kilometra, tri ili pet, biti izgrađena na prostoru Republike Srpske ili na prostoru Federacije, važno je da se počne graditi, da se spajamo. Ako radimo zajednički projekat kao Koridor, ne vidim tu razloga. Po meni je dobro što je dogovoreno da novac ne stoji bezveze”, poručio je gost N1 televizije.

Kompletan razgovor u nastavku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.