Reakcije nakon napada na novinare Klixa i Al Jazeere

Vijesti 27. jul 201808:43 > 08:45
N1

Upravni odbor Društva novinara BiH najoštrije osuđuje napad na reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans, te poziva nadležne organe da provedu istragu i počinioce adekvatno učinjenom zakonski tretiraju.

Reporteri su fizički napadnuti na protestima bivših boraca pred zgradom Parlamenta Federacije BiH a u toku sjednice Doma naroda u centru Sarajeva, a dok su obavljali svoj posao.

Gušenjem rada novinara, društvo guši i demokratske procese. Nesuglasice se u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne napadom. Bez obzira u kakvom je ko problemu u društvu, problemi se ne rješavaju na način da se napada novinare koji su tu da obavijeste javnost o događajima koji imaju važnost za društvo, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Društvo novinara BiH apelira na poštivanje rada i novinarskog posla od svih organizacija koje se zauzimaju za boračka pitanja u Bosni i Hercegovini.

Društvo novinara BiH poziva i organizatore protesta u centru Sarajeva 26. jula da osude i ograde se od navedenog postupka prema novinarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.