U nedjelju 452. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

Vijesti 27. jul 201812:08 > 12:13
Anadoliija

Tradicionalni 452. skokovi sa Starog mosta u Mostaru bit će održani u nedjelju 29. srpnja od 16 do 18 sati te u natjecanju za prestižnu titulu prvaka skokova s jedne od najljepših skakaona svijeta okupiti najhrabrije skakače iz čitave regije.

Organizatori su na današnjoj konferenciji za novinare najavili rekordan broj skakača i posjetitelja, navodeći kako ova manifestacija s tradicijom od 452 godine svake godine ima sve veći značaj i okuplja sve veći broj ljudi iz cijeloga svijeta.

Glasnogovornik Kluba skakača u vodu Mostari Saša Oručević ističe da su se za ovogodišnje skokove sa Starog mosta najavili natjecatelji iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

“Tačan broj skakača ne možemo znati sve do početka natjecanja, jer su prijave otvorene sve do dana skokova, kad svi kandidati koji žele sudjelovati u natjecanju moraju proći liječnički pregled“, pojasnio je Oručević.

Ove godine, kako naglašava, pojavit će se nova imena mladih skakača koji su ovih dana imali probne letove s UNESCO-ovog spomenika.

Dugogodišnji šampion u disciplini leta – “lasta” – Lorens Listo izrazio je zabrinutost zbog najave snimanja dronovima koje, kako naglašava, Klub skakača u vodu Mostari nije odobrio. On ističe da bi let drona ugrozio sve skakače, te naglašava da neće nitko skakati ako dron poleti iznad Starog mosta.

“Lasta je jedan od najopasnijih skokova na svijetu. Potrebna mi je tišina i ne trebaju mi oko glave zujati dronovi“, kaže Listo.

Poznato je da dolaze na Stari most vrhunski skakači željni slave, a kao i svake godine bit će praćeni budnim okom stručnog žirija koji predvodi legendarna mostarska “lasta” Emir Balić.

Uz njega svaki detalj pažljivo će pratiti članovi žirija Mirsad – Deda Pašić, Alica Jakirović, Semir Drocić i Semir Kazazić.

Emir Balić ističe da se mostarska “lasta” skače samo u Mostaru, “a ostali samo kopiraju”.

“Pored leta, boduje se prilaz mostu i upad u vodu. S mostarskom lastom se ne ide više od metar i pol u vodu. Što je veći ‘štrap’ to su veće ocjene“, pojašnjava Balić način ocjenjivanja koji, kako ističe, mnogi ne razumiju .

Mostarski skokovi jedinstveni su i prenijeli su tradiciju i na druge gradove bivše Jugoslavije, te ime Mostara i Bosne i Hercegovine pronijeli svijetom.

Natjecanje u skokovima s luka Starog mosta koji je UNESCO-ov zaštićeni spomenik održat će u dvije discipline, a to su skokovi na glavu – poznati stil “lasta” i skokovi na noge koji se inače održavaju jedino u Mostaru.

Također će se održati i revijalni skokovi veterana uz bogat popratni sadržaj.

U sklopu ovogodišnjih skova sa Starog mosta održat će se tradicionalni turnir u tavli, ispijanje kave iz najveće džezve na svijetu, te tradicionalna bakljada, kojom se svečano manifestacija i zatvara, nakon čega slijedi druženje skakača s gostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.