Brojne osude zbog napada na ekipe Klixa i Al Jazeere

Vijesti 27. jul 201816:52 > 17:09
Faktor.ba

Novinarska udruženja, Ured visokog predstavnika (OHR), OSCE, delegacija Evropske unije u BiH i mnoga druga udruženja i organizacije osudile su napade na novinarske ekipe portala Klix.ba i TV kuće Al Jazeera Balkans tokom protesta demobilisanih boraca u Sarajevu 26. jula 2018. godine.

Osim organizacija i udruženja – zbog napada su se oglasile i brojne političke stranke iz Bosne i Hercegovine, a svi su pozvali nadležne da provedu istragu i počinitelje tretiraju onako kako zakon nalaže.

“Gušenjem rada novinara, društvo guši i demokratske procese. Nesuglasice se u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne napadom. Bez obzira u kakvom je ko problemu u društvu, problemi se ne rješavaju na način da se napada novinare koji su tu da obavijeste javnost o događajima koji imaju važnost za društvo, saopćeno je iz Društva novinara BiH”.

“Društvo novinara BiH apelira na poštivanje rada i novinarskog posla od svih organizacija koje se zauzimaju za boračka pitanja u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju Društva novinara BiH, koji su pozvali i organizatore protesta da se ograde od čina pred novinarima.

Napad je najoštrije osudilo i Udruženje BH novinari.

“Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim nasilje nad novinarima, navodeći da je ovo grubi atak na slobodu izražavanja i direktno ugrožavanje sigurnosti i života novinara tokom obavljanja profesionlnaih zadataka.”

U saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari se ističe da takva ponašanja predstavljaju krivično djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti ovaj napad i poduzeti zakonske sankcije prema Esmi Turulji i svim drugima koji su prijetili novinarima i onemogućavali njihov rad.

Istovremeno, članovi Upravnog odbora BH novinara upućuju javni protest organizacijama i udruženjima demobiliziranih boraca širom Federacije BiH zbog ponavljanja nasilja nad novinarima i sprečavanje medijskih ekipa da izvještavaju sa protesta, čiji su oni sudionici i organizatori.

Navode da je nedavno na sličan, brutalan način napadnuta ekipa portala Bljesak tokom blokade saobraćaja na graničnom prijelazu Bijača, a početkom ove godine u Tuzli je napadnut Marko Divković, dopisnik BHT i predsjednik udruge BH novinari.

BH Novinari

Zastrašivanje i napadi na novinare su neprihvatljivi

Vijeće za štampu je poručilo da je napad i prijetnje novinarima čin za svaku osudu i krivično gonjenje.

“Da se jučerašnji napad nije dogodio slučajno, u gužvi i zbog sveopće ‘usijane’ atmosfere koja je vladala na protestima, već smišljeno s namjerom fizičkog onesposobljavanja novinara da izvještavaju sa mjesta događaja, dokaz je današnji audio snimak dodatnih verbalnih prijetnji s ciljem zastrašivanja svim novinarima, koje je telefonskim pozivom u redakciju portala Klix.ba uputio jedan od protestanata, otvoreno upućujući prijetnje, popraćene najgorim psovkama. Također, i video snimka u kojoj se vidi i čuje likovanje bivše borkinje, koja je metalnom šipkom napala fotoreportera, fizički ga ozlijedila, ugrožavajući mu život, a koja se nakon toga hvalila svojim postupkom i psovkama prijetila ostalim prisutnim novinarkama i novinarima”, kaže se u saopćenju Vijeća za štampu.

“Činjenica da su u pitanju demobilisani borci nikako ih ne opravdava, njihov ih status ne amnestira od krivične odgovornosti! Pravo je i profesionalna obaveza novinara da izvještavaju javnost, u javnom interesu, i niko ne smije nikakvim metodama, a naročito ne fizičkim napadima i prijetnjama, sprječavati i ucjenjivati novinare i medije da to čine. Za tako nešto se mora krivično odgovarati. Slijedom toga, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije instistira na hapšenju i kažnjavanju osoba koje su nanijele fizičke povrede i uputile prijetnje novinarima”, rekli su iz Vijeća za štampu, prenosi Klix.ba.

Screenshot

Uz medijske kuće i radnike stala je i misija OSCE-a u BiH.

“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini osuđuje fizički napad na novinare portala Klix.ba i Al Jazeera Balkans tokom protesta demobilisanih boraca, kao i verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix.ba”, poručeno je iz
Misije OSCE-a u BiH.Kako kažu, svaki napad na novinare predstavlja napad na slobodu govora i izražavanja.

OHR, odnosno Ured visokog predstavnika u BiH poručio je da snažno zagovara slobodu i nezavisnost medija.

“Stoga je mogućnost medija da slobodno djeluju širom BiH od suštinskog značaja i predstavlja mjerilo demokratske zrelosti društva. Zastrašivanje i napadi na novinare su neprihvatljivi i nadležne vlasti ih moraju istražiti”, poručili su iz OHR-a.

Oglasila se i delegacija Evropske unije. Oni poručuju da novinarima mora biti omogućeno da obavljaju svoj posao u potpunoj sigurnsoti u BiH.

“Napadi na medije, kao i u ovom slučaju, predstavljaju kršenja prava novinara jer je njihova sigurnost preduslov za slobodu govora i slobodu medija”, kazali su iz Delegacije EU u BiH”.

U reagovanju poručuju da pomno prate ova pitanja u ocjenjivanju spremnosti da se BiH približi Evropskoj uniji.

“U ostvarivanju ovih prioritetnih ciljeva, očekujemo punu podršku onih koji obnašaju odgovorne funkcije”, zaključili su iz Delegacije EU, objavio je Klix.

“Napad na medije je i napad na sve nas

Facebook

Oglasilo se i Udruženje veterana Odreda Policije za specijalne namjene “Lasta”, koje je osudilo napad na reportere portala Klix.ba i TV Al Jazeera Balkans.

“Napad na medije je i napad na sve nas. Dajemo potpunu podršku objektivnom novinarstvu. Posebno smo ogorčeni zbog napada na našeg člana Mirsada Bukvića, čovjeka koji je također demobilisani borac. U odbranu naše Domovine se uključio kao maloljetnik, bio je diverzant. Čovjek koji je mnoge projekte brojnih udruženja veterana uradio volonterski i sa ponosom. Čestit, porodičan čovjek, koji je danas podmetnuo svoje tijelo da zaštiti kolegu i kao takav sa ponosom možemo reći da smo ponosni što je jedan od nas”, navodi se u reagovanju.

Naglašavaju da je svaki udarac na prave demobilisane borce i udarac na tekovine odbrane Domovine.

“Pogotovo kada to rade neki, nazovi, borci u alkoholiziranom stanju i neke pjevaljke. Svjesni smo da određeni dio boračke populacije živi teško i da imaju pravo tražiti svoja prava na legitiman način. Veći broj zahtjeva demonstranata je u skladu i sa našim stavovima. I dio našeg članstva živi teško ali nikome ne pada na pamet da pravi ovakve incidente i razbija automobile. Tražimo da Tužilaštvo i istražni organi urade svoj posao i primjereno kazne aktere današnjeg incidenta jer ako to ne učine mi znamo kako ćemo zadovoljiti pravdu”, zaključuje se u saopćenju, koje prenosi Klix.ba.

Reporteri su fizički napadnuti na protestima bivših boraca pred zgradom Parlamenta Federacije BiH a u toku sjednice Doma naroda u centru Sarajeva, a dok su obavljali svoj posao. Prilikom fotografisanja događaja, desetak bivših boraca opkolilo je fotoreportera Klixa i fizički ga napalo. U pomoć mu je pritekao kolega sa Al Jazeere, koji je također napadnut. Napadi su prijavljeni policiji, a jedna osoba je saslušaja i nakon kriminalističke obrade puštena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.