Najduži Krvavi Mjesec u ovom stoljeću

Vijesti 27. jul 201817:36 > 19:31
N1

Ljubitelji neba večeras će moći uživati u još jednom pomračenju Mjeseca ili nebeskom fenomenu koji se naziva Krvavi Mjesec. Zanimljivo je kako će večerašnja lunarna eklipsa biti najduža u proteklom stoljeću.

”Krvavi Mjesec”, večeras će izazvati najduže pomračenje u 21. stoljeću, saopćila je američka Agencija za istraživanje svemira – NASA. Ovaj nebeski spektakl, inače je jedno od najdužih pomračenja Mjeseca koje počinje u 21:30 po našem vremenu, a trajat će sve do dvadeset minuta iza ponoći.

“Zapravo, sljedeće pomračenje ovog tipa će se desiti tek za 123 godine. Naime, pomračenje nastaje kad se u istoj liniji nađu sunce, zemlja i mjesec, tako da mjesec uđe u zemljinu sjenku. Ono što je uvijek karakteristično je da je mjesec jako daleko od Zemlje, tako da će duže prolaziti kroz sjenku zemlje. A zbog prelamanja svjetlosti kroz atmosferu dobiće i tu crvenkastu boju”, pojasnila je Adela Subašić-Kopić iz udruženja “Orion”.

“Ova eklipsa koju ćemo vidjeti večeras najduža je u 21. vijeku, što znači da će trajati sat i 43 minute. Kada kažem najduža, mislim na kompletnu fazu pomračenja, fazu kada je mjesec u potpunosti zamračen, kada se događa pomračenje. Tada je mjesec u sjenci Zemlje. Tako da ova faza će trajati sat i 43 minute, i to je čini najdužom pomračinom ovog vijeka”, kazao je pascal Descamps, opservator iz Pariza.

Vrhunac pomračenja je najavljen za tačno 22:21 sati., te će se moći vidjeti iz velikog dijela svijeta, od Australije, Azije, Afrike, Evrope do Sjeverne Amerike i trajat će 27 minuta duže nego pomračenje ”Super plavog krvavog mjeseca” kojem je svijet svjedočio u januaru. Puno pomračenje će trajati sat i 43 minuta.

Najduže dosadašnje pomračenje Mjeseca trajalo je 6.30 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.