Borci prijete blokadama: Neće niko moći maknuti

Vijesti 27. jul 201818:13 > 19:15
N1/Arhiv

Zajednička komisija za usaglašavanje različitih tekstova Zakona koji je usvojen u federalnom parlamentu najvjerovatnije će se sastati u ponedjeljak. Nakon nje za usvajanje Zakona o boračkoj populaciji potrebno je da budu održane i sjednica Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta.

Komplikovane procedure i potezi federalne vlasti izazivaju nepovjerenje kod demobilisanih boraca koji se već dugo bore za svoja prava.

Slavlje sinoć nije dugo trajalo. Dvije verzije Zakona znači da predstavnici Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova moraju postići konsenzus. Mnogo amandmana, koji ima prednost? Borci strahuju da bi mogli biti izigrani.

“Ama čime ćemo biti zadovoljni ništa konkretno nije ni urađeno. Ovo meni izgleda kao farbanje hladno vruće hladno vruće”, kaže jedan demobilisani borac.

Jedan od članova Zajedničke komisije koji će raditi na tekstu Zakona o demobilisanim borcima nada se da će predstavnici boraca učestvovati u radu komisije i da će se brzo doći do prihvatljivog teksta Zakona za oba Doma u federalnom parlamentu.

“Ne mora to dugo trajati. U istom danu se mogu održati. Vi možete imati u 10 sati Predstavnički dom pa onda Dom naroda u 11 naroda. Imate jednu tačku na kojoj je i komisija radila i onda da taj Zakon izglasate”, tvrdi Predrag Kojović, delegat u Domu naroda.

Dok Kojović smatra da generalna podrška Zakonu nije upitna, novinar Almir Terzić mišljenja je da su usvojena rješenja s namjerom da Zakon u Konačnici ne stupi na snagu.

“Mislim da iz tog razloga nisu zapravo usvojili identičan tekst kao na Predstavničkom domu da bi dobili više vremena. U tom procesu koji slijedi jasno je da do izbora u BiH Zakon neće stupiti na snagu”, kaže Terzić.

Jedno od ključnih pitanja je definisanje izvora finansiranja Zakona kad je riječ o boračkom dodatku. Ono što je Vlada Federacije uputila u Parlament finansijski je održivo jer smo sredstva osigurali u okviru sporazuma između Vlade i boračkih organizacija, kaže federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

“Ono što je dodato u Predstavničkom domu i Domu naroda prati i zaključak da će se obezbijediti dodatna sredstva i Predstavnički dom je usvojio zaključak da će se na narednoj sjednici usvojiti Zakon o igrama na sreću i da najveci dio tih sredstava ide za rješavanje pitanja boraca i njihovih porodica”, ističe ministar.

Ako prije svojih godišnjih odmora ne riješe naš položaj, nama samo jedno ostaje kažu borci.

“Mi ćemo se izvinuti svim ljudima u BiH, ali mi ćemo blokirati državu. Dok ne ispune naše zahtjeve neće niko moći nigdje maknuti”, poručuje pripadnik boračke populacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.