Gavrankapetanović: Zabrana predavanja je nastavak sankcija

Vijesti 27. jul 201818:03 > 19:04
N1

Ismet Gavrankapetanović, specijalista ortopedije u Opštoj bolnici "Abdulah Nakaš", komentarisao je zabranu da predaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Podsjetio je da je to posljedica dešavanja od prošle godine dok je još bio ljekar na UKCS.

“Cijela priča je nastavak onoga što smo mi 25. jula govorili baš za vašu ekipu. Predvidjeli smo da će sankcije ići. Za ovo što se desilo, pravne službe Medicinskog fakulteta i Univerziteta su rekle da ni po bilo kojoj osnovi ne može biti prekinut radni odnos redovnom profesoru. Obzirom da se radi o kršenju zakona, to povlači krivičnu odgovornost”, kazao je.

Gavrankapetanović je istakao da se ne bori samo za sebe, već i za “cijelo društvo”, te je dodao:

“Znate šta znači biti rektor – rektor je ličnost koja u sebi objedinjava znanje i zakon. Jevrejima je bilo zabranjeno predavanje na univerzitetu u Krakovu. Tada se rektor suprotstavio njemačkoj nacističkoj okupacionoj vlasti. To je ono što se zove stav, zakon i nauka”, naglasio je Gavrankapetanović.

Za sebe je rekao kako je svjestan da za “velike ideje morate platiti cijenu”.

“Progutat ćemo gorku istinu jer je ona ljekovita. Laži nikada neće izvesti na selamet jedno društvo”, podcrtao je.

Ukazao je kako je svima jasno kome on i još neki ljekari nisu podobni.

“Sjećate se 14 potpisa ortopeda koji su rekli da se ne slažu s potpisima direktorice UKCS. Rekli smo da radimo svoj posao časno i da nema razloga da se bilo kome ulizujemo. Tada je to počelo”, kazao je i dodao kako će sud kao “jedina meritorna institucija utvrditi pravu istinu”.

“Imamo savjet da govorimo istinu, čak i kada je to neugodno”, zaključio je Gavrankapetanović.

Naglasio je da bi volio direktno razgovarati sa Sebijom Izetbegović, direktoricom UKCS i razmijeniti mišljenja s njom, te da na UKCS radi “ogroman broj čestitih ljudi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.