Oštre kritike: Njemačka štampa o tvitu Vjerice Radete

Vijesti 28. jul 201808:31 > 08:36
Tanjug/Tanja Valič

Njemačka štampa piše o nedopustivom tvitu Vjerice Radete, potpredsednice Skupštine Srbije i funkcionerke Srpske radikalne stranke, od kojeg se distancirala Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, ali ne i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U članku pod nazivom “Ustanak u Srbiji nakon degutantnog verbalnog ispada Vjerice Radete”, Tageszeitung piše:

“Postoje stvari koje normalan čovjek ne može zamisliti. Reći bez ustezanja nešto tako strašno i nečovječno kao što je to uradila zamjenica portparola Skupštine Srbije Vjerica Radeta, je nenadmašivo”; piše njemački list Tageszeitung, prenosi Deutsche Welle.

Radi se o tvitu, koji je zastupnica Skupštine Srbije postavila nakon smrti predsjednice udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović.

Znajući da je Hatidža u genocidu u Srebrenici izgubila oba sina, muža, dva brata i puno drugih članova familije, koje je ubila srpska soldateska, članica Radikalne stranke Srbije je pokušala da ponizi majku Srebrenice i neposredno nakon njene smrti.

Napisala je: “Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti? Muž ili sinovi?”

Mnogi nisu vjerovali svojim očima. I u Srbiji je Vjerica Radeta doživjela negativne reakcije. Njena šefica Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, distancirala se od ovog tvita nazivajući ga najoštrijom uvredom i interpretirajući ga kao napad na dostojanstvo Parlamenta Srbije.

“Najoštrije osuđujem strašne i nedopustive uvrede narodne poslanice, koje ne priliče nekome ko je poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i ugrožavaju dostojanstvo Narodne skupštine. Izneti stavovi su neprihvatljivi i ni na koji način ne odražavaju stavove i vrednosti koje zastupa Narodna skupština Republike Srbije. Narodna skupština Republike Srbije je predstavničko telo civilizovanih i pristojnih ljudi, kakvi i jesu građani Srbije. U ime Narodne skupštine i u svoje lično ime izjavljujem iskreno saučešće povodom smrti Hatidže Mehmedović”, navodi se u saopštenju Maje Gojković.

Na društvenim mrežama je po prvi put nakon dugo vremena izbila pobuna pristojnih ljudi. Ali ko se još javio? “Od onih koji su na funkciji, niko”, izjavio je Predrag Kojović iz nenacionalističke partije “Naša stranka” iz Sarajeva. Kojović, i sam bosanski Srbin, zatražio je od ambasadora Srbije u Sarajevu, a time i vlade u Beogradu da se nedvosmisleno distancira i izvini.

“Vjerica Radeta se stoga nema čega plašiti, čak ni optužbe u Hagu. 2014. je pokušala da utiče na svjedoke u procesu Vojsilavu Šešelju. Neumorni borac za ljudska prava, predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko je rekla: To samo pokazuje da se duh Srbije veže za vremena Slobodana Miloševića,”, piše Erich Ratfelder u listu Taz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.