Dodik reagovao na kritike OHR-a

Vijesti 28. jul 201813:28 > 13:37
N1

Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini izrazili su jučer zajednički stav nakon odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da odgodi usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH.

Kritike su direktno upučene na adrese HDZ-a BiH, SNSD-a, DNS-a i HSS-a. Kako su naveli u zajedeničkom saopćenju, navedene stranke “više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH”.

“Hoću da izrazim svoje zadovoljstvo činjenicom da je jučer srpski klub u Domu naroda koji predvode SNSD i DSN djelovao homogeno, kompaktno i da su bili jedinstveni na svim pitanjima. Odbacujem bilo kakve priče koje smo mogli da čujemo od visokog predstavnika, koji ništa ne radi nego samo tamo komplikuje situaciju, koji se ponovo miješa ovdje i kaže da je SNSD navodno kriv što nije donesen krivični zakon”, kazao je Dodik.

“Mi 20 godina govorimo ovdje da su oni lopovi koji su nametnuli nama zakon o sudu i tužilaštvu. Neka naprave svoju poslaničku grupu. Imali su Savez za promjene. Svako onaj ko se stavi u službu stranca na kraju puta bude gubitnik”, poručio je Dodik.

Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini su jučer naveli da “su pojedine političke partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučile da ugroze borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala”.

“Umjesto da usvoji izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje bi omogućile policiji, tužiteljima i sudijama da uspješnije provode istrage, podižu optužnice i osuđuju kriminalce, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je odgodio odlučivanje iako je državni parlament već odavno probio rok koji je dao Ustavni sud. To je neprihvatljivo, posebno zato što su izmjene i dopune, koje je Predstavnički dom već usvojio – u skladu sa međunarodnim standardima, a izradila ih je bh. ekspertna radna grupa, a ne političari”, mišljenja su OHR i Ambasada SAD u BiH.   

Ističu da “država treba imati snažan Zakon o krivičnom postupku koji je u skladu sa ustavom i koji omogućava brzo postizanje pravde”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.