"U strategiji vanjske politike ne pominje se Pelješki most"

Vijesti 30. jul 201808:44 > 08:59
N1

Hrvatska će danas uprkos protivljenju BiH ozvaničiti početak gradnje Pelješkog mosta. BiH se protivi izgradnji zbog neriješene granice na moru sa Hrvatskom, ali i zbog gabarita mosta. Igor Pejić, tajnik ministra sabraćaja i komunikacija BiH kazao da u smjernicama Predsjedništva BiH spominje isključivo utvrđivanje granice na moru.

Pejić kaže da je potrebno gradnju Pelješkog mosta promatrati isključivo u dva dijela.

“Pitanje problematiziranja gradnje Pelješkog mosta potrebno je promatrati isključivo u dva dijela. Nikako samo u jednom. Jedno pitanje se odnosi na tehničke karakteristike mosta, tehnički stručni pristup. Drugo pitanje odnosi se na utrđivanje granice na moru. Postupak koji nikako nije izravno sa ovim povezan. U svim aktima od desetak i više godina nisam opazio da se problematiziraju tehničke karakteristike mosta. Radi se isključivo o navodima veoma jasno navedenim od Predsjedništva BiH koje daje smjernice za vanjsku politiku. Spominje se isključivo utvrđivanje granice na moru. To pitanje nije u nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH već državne komisije za granice i mi nismo pozvani komentirati to pitanje a nismo bili i novirani. Zašto nije riješeno ne mogu dati komentar.”

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH je tražilo u više navrata od Republike Hrvatske kazao je Pejić da se riješi pitanje prava pristupa moru.

“Potrebno je istaknuti da Prredsjedništvo BiH, uključujući i oba doma Parlamentarne skupštine u svom radu donosi odluke, zaključke koji su obavezujući za nas kao institucije u Bosni i Hercegovini. Mi, kao Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nismo dobijali nikakve zaključke koji nas obavezuju za neko postupanje. Na našu inicijativu, inicijativu ministarstva, u više navrata smo tražili od Republike Hrvatske da riješimo pitanje prava pristupa moru. Posljednji put prije nekoliko mjeseci, ne tako davno. Na sastanku sa komesarkom Bulc dotaknuli smo i to pitanje. Komesarka je izrazila ne samo sada, imamo ogromnu podršku od komesarke Bulc, izrazila je generalno podršku tome i jednom trilateralnom sastanku o tome koji će se vrlo vjerovatno desiti u Briselu u devetom ili destom mjesecu”.

Komesarka Bulc, Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Šta će biti tema tog sastanka?

Tema sastanka će biti sve teme koje imamo sa stanovišta Ministarstva komunikacija i prometa BiH otvorene. Radi se o pravu pristupa moru. Bojim se da se ova pitanja (izgradnja mosta) ne posmatraju otvoreno već kao jedan segment. Nisam siguran da će se u bilo kakvim eventualnim sljedećim postupcima, tehniče karakteristike dovoditi u pitanje, one su usaglašene 2006. godine sa stručnim skupinama iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. BiH je imala vrlo široke predstavnike, struke, prava, koji su analizirale sve tehničke karakteristike, brodove, visinu, širinu, plovni put i nisu našli za spornu visinu mosta.

Mogu li sada veliki trajekti, brodovi, prolaziti kada je u pitanju ova struktura Pelješkog mosta?

Navešću primjer, visina od 56 metara središnjeg stupa, dva bočna 49 metara, dva bočna 39 metara i plovni put od pet puta 280 metara ako to usporedimo sa navjećim brodom koji je uplovio u Rijeku i natovaren kontejnerima visina je iznosila 44 metra. Nisam siguran, tehničke karakteristike su u nekom dijelu sporne ali je evidentno pitanje granice na moru.

Da li je Bosna i Hercegovina predala bilo kakvu protestnu notu?

Po tom pitanju je u više navrata, koliko je bio ispravan put, ne želim komentirati rad bilo kojeg ministarstva, nisam pozvan ali je bilo više samostalnih istupa. Od ministara koji su demanitani od strane drugih ministara.

Kao država, Vijeće ministara da li je bilo protestnih nota?

Mislim da Vijeće ministara u posljednje vrijeme niti Parlamentararna skupština BiH čije zaključke u konačnici ovjerava dom naroda nisu imali zajednički stav. Važno je naglasiti da je u trećem mjesecu ove godine Predsjedništvo usvojilo strategiju vanjske politike i u tom dokumentu nigdje nije spomenut most kopno – Pelješac. To govori da nije postignut konsenzus u posljednje vrijeme.

Uskoro video gostovanja u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.